Fiscale eindejaarstips 2020

Hut accountants helpt u om fiscale regelingen voor zakelijke en privédoeleinden optimaal te benutten. Vandaar dat wij  een aantal fiscale eindejaarstips voor 2020 voor u op een rijtje hebben gezet.

6 fiscale eindejaarstips om in 2020 nog rekening mee te houden

Profiteer optimaal van de volgende fiscale do’s en don ’ts die nog gelden voor dit jaar.

1 Maak in 2020 optimaal gebruik van de werkkostenregeling

Dit jaar is de zogenaamde vrije ruimte binnen de werkkostenregeling extra verruimd. U kunt optimaal gebruik maken van de WKR door vóór eind 2020 uw nog resterende vrije ruimte te bepalen en maximaal te benutten. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op!

2 Dit jaar nog snel dividend uitkeren

Volgend jaar (2021) stijgt het fiscale tarief van de aanmerkelijkbelangheffing met bijna 1 procent. Door vóór 2021 nog dividend uit te keren, bespaart u dus belastingdruk, mits u de dividenduitkering voor consumptieve doeleinden aanwendt of benut voor aflossing van een excessieve lening bij uw BV.

3 Wacht met de koop van uw (1e) eigen woning tot volgend jaar

Bent u tussen de 18 en 35 jaar, dan krijgt u vanaf 2021 een (eenmalige) vrijstelling van overdrachtsbelasting wanneer u een koopwoning gaat kopen. Behoort u tot deze leeftijdscategorie maar bezit u al een koopwoning, dan geldt deze regeling ook wanneer u gaat verhuizen in 2021. Dankzij deze fiscale eindejaarstip bespaart u 2% overdrachtsbelasting.

4 Bedrijfspand juist dit jaar nog aanschaffen

In tegenstelling tot de voorgaande fiscale eindejaarstip ten aanzien van 2020, is het aan te raden om, wanneer u van plan bent om een bedrijfspand aan te schaffen, dat juist nog snel in 2020 te doen. In 2021 stijgt de overdrachtsbelasting ten aanzien van bedrijfspanden namelijk van 6% naar 8%.

5 Hef uw fiscale eenheid op

kan lonend zijn om de fiscale eenheid tussen uw BV’s in 2020 nog te verbreken. Vanaf 2021 wordt het tarief in de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (VPB) namelijk andermaal verlaagd terwijl de omvang van die eerste schijf (welke geldt per BV) de komende jaren juist aanzienlijk wordt verruimd. Op die manier wordt het mogelijk dat voor meerdere BV’s enkel het lage VPB-tarief van toepassing is. In geval van een fiscale eenheid wordt de winst gecumuleerd waardoor u slechts 1 keer van het lage percentage kunt genieten. Advies hierover nodig? Hut Accountants helpt u er graag bij.

6 Plan uw investeringen met het oog op de KIA

Een belangrijke fiscale eindejaarstip die niet alleen betrekking heeft op 2020 maar die jaarlijks terugkeert, betreft de optimalisatie van de investeringsaftrek in het kader van de KIA. Als u investeert, heeft u in beginsel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA). Slimme spreiding van investeringen kan echter gunstig zijn. Een investering van € 50.000 in zowel 2020 als volgend jaar (2021) leidt tot een KIA van € 28.000. De totale investering van €100.000 in 2020 en niets in 2021 levert maar € 16.307 aan KIA op. Wij helpen u graag met het fiscaal plannen van uw investeringen.

En nog 2 bonus eindejaarstips voor 2020

2 andere tips gaven wij u al recentelijk. Schaf nog snel een elektrische auto aan in 2020. En beschikt u over vermogen en wilt u schenkbelasting of toekomstige erfbelasting vermijden? Overweeg dan om in 2020 nog snel belastingvrij te schenken.

 

Het optimaal benutten van de fiscale regelgeving is niet eenvoudig. De fiscale regelingen wijzigen bovendien ieder jaar.  Hut Accountants beschikt echter over diverse specialisten ten aanzien van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie. Wij zijn er om u te adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op wanneer u vragen heeft of hulp nodig heeft met betrekking tot een van de Fiscale eindejaarstips over 2020.