Goed idee: nog snel een elektrische auto aanschaffen in 2020

De overheid stimuleert al een aantal jaren het aanschaffen van een elektrische auto hetgeen bijdraagt aan de emissiedoelstellingen. Wanneer u ondernemer bent of een auto van de zaak rijdt, dan krijgt u te maken met fiscale bijtelling. Aangezien in 2021 een hogere bijtelling zal gelden, is het nog snel aanschaffen van een elektrische auto in 2020 een goed idee.

Elektrische auto aanschaffen in 2020: lagere bijtelling

De bijtelling voor een nieuwe elektrische auto in 2020 bedraagt 8% in 2020. Dat is een zeer gunstig percentage ten opzichte van de bijtelling van reguliere auto’s. Die bedraagt namelijk 22%. Wacht u met het op kenteken laten zetten van uw nieuwe elektrische auto tot 2021, dan krijgt u te maken met 12% bijtelling. De bijtelling van 12% geldt bovendien nog slechts tot de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde van de auto, terwijl dat in 2020 nog de eerste € 45.000 betreft. Boven die bedragen geldt voor u het reguliere bijtellingspercentage.

Lagere bijtelling in 2020 ligt voor 5 jaar vast

Besluit u om in 2020 nog snel een elektrische auto aan te schaffen dan heeft u daar maar liefst 5 jaar voordeel van t.o.v. het op kenteken laten zetten van uw nieuwe elektrische auto in 2021. De bijtellingsregeling ligt namelijk voor 60 maanden vast. U bespaart dan dus in totaal 5 x 4% (12% -8%) = 20% bijtelling over vijf jaar hetgeen al gauw 1000-en euro’s aan belastingdruk scheelt. Het na 2020 geldende lagere maximum ten aanzien van de catalogusprijs komt daar nog bovenop wanneer u een duurdere elektrische auto gaat aanschaffen.

Nog snel uw huidige elektrische auto vervangen in 2020

Wellicht rijdt u momenteel al een elektrische auto van de zaak. Ook dan is het verstandig om te bepalen of het nog snel aanschaffen van een nieuwe elektrische auto in 2020 lonend kan zijn. Rijdt u nu namelijk een elektrische auto die in 2016 voor het eerst op kenteken werd gezet, dan zal de bijtelling in 2021 (na de 60e maand) stijgen van 4% naar 15% voor de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde. De bijtelling wordt dan 25% over het bedrag daarboven.

Wacht niet te lang met uw keuze

Ook voor komende jaren staat een verhoging van de bijtelling op het programma. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat deze fiscale ontwikkeling veelal zorgt voor een ware eindejaarsrun op het aanschaffen van elektrische auto’s en de verwachting is dat dat ook in 2020 weer het geval zal zijn. Ga dus snel bij de autodealer langs voordat levering van het door u beoogde voertuig niet meer mogelijk is.

Meer weten over de actuele bijtellingsregeling?

Heeft u een nog vragen die betrekking hebben op de fiscale consequenties voor zakelijke elektrische voertuigen in 2020 en de jaren daarna? Neem contact op met Hut Accountants. Wij beschikken over diverse specialisten ten aanzien van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie. Wij zijn goed op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen op fiscaal gebied.