Opnieuw financiële steun voor door coronacrisis getroffen ondernemingen

Eind september meldden wij nog dat de coronasteun in het laatste kwartaal van 2021 zou stoppen. De reden was de aantrekkende economie en omdat door de toename van het aantal inentingen nieuwe, strenge en belastende maatregelen niet te verwachten waren. 2 maanden later is de situatie echter weer volkomen veranderd. Er komt opnieuw forse financiële steun voor door de coronacrisis getroffen ondernemingen.

Door coronacrisis getroffen ondernemingen hebben weer recht op NOW-subsidie

Er heerst vooral de angst dat omzetverlies door verplichte bedrijfssluiting of andere corona gerelateerde effecten zal leiden tot massaontslagen. Vandaar dat de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) werkgevers tegenmoet komt wanneer zij met omzetverlies te kampen krijgen. De nieuwe NOW-regeling biedt financiële steun in de vorm van  subsidiëring van (door)betaling van de loonkosten voor ondernemingen die met 20 procent omzetverlies of meer te maken krijgen in de laatste 2 maanden van 2021. Op die manier hoopt men de werkgelegenheid bij de tijdens de coronacrisis getroffen ondernemingen in stand te houden.

Opnieuw financiële steun: De TVL wordt andermaal verhoogt

Per 16 november 2021 werd de TVL alweer geïntroduceerd. Na de persconferentie van 10 dagen later, zijn de maximale vergoedingen vervolgens wederom verhoogt. Het maximale subsidiepercentage bedraagt 100% en de maximale vergoedingen zijn gestegen van € 250.000 tot € 550.000 voor MKB-bedrijven en € 650.000 voor niet-MKB-bedrijven. De maximale staatssteungrens is nu € 2,3 miljoen euro. Deze aanpassing is per 1 december nog niet operationeel maar wel al aan de Europese Commissie (EC) gestuurd ter goedkeuring.

Ook verdere uitstel van belastingen mogelijk

Aanvankelijk kon men, als men als ondernemer met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis kampte, tot en met 30 september 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingen. Inmiddels is deze mogelijkheid verlengd tot het einde van dit jaar (2021). Ook bedrijven die nog niet eerder om uitstel vroegen kunnen dit nu alsnog doen. Het uitstel betreft tevens alle kwartaalaangiftes over Q4 2021 die begin 2022 zouden moeten worden betaald.

Bijzondere financiële steun voor de culturele sector

Zoals bekend is wordt de culturele sector in het bijzonder hard geraakt door de coronacrisis. Deze sector wordt dan ook niet vergeten en kan rekenen op de komst van een specifieke regeling met een budget van €68 miljoen voor de periode tot eind 2021.

Hut Accountants helpt u de crisis door

Maakt u zich als ondernemer zorgen over de effecten van de oplaaiende coronapandemie t.a.v. uw bedrijfsvoering? Of bent u er al aantoonbaar financieel door getroffen? De experts op het gebied van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie van Hut Accountants monitoren de steunmaatregelen nauwkeurig. Neem gerust contact met ons op wanneer u van onze expertise denkt te kunnen profiteren. Wij helpen u de coronacrisis door!