Het handhavingsmoratorium inzake de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), liep af op 1 juli 2023. Dit heeft binnenkort consequenties voor zzp’ers en de relatie met hun opdrachtgever(s). De Belastingdienst gaat nu immers weer intensief handhaven. Zo voorkom je dat er volgens de fiscus sprake is van een verkapt dienstverband.
Wat hield het handhavingsmoratorium in?
Van het handhavingsmoratorium inzake de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), was sprake in de periode van eind 2016 tot medio 2023. De Wet DBA regelt wie als werknemer en wie als zelfstandige (zzp'er) gezien wordt. Vanaf 2017 was sprake van nieuwe regels, maar de Belastingdienst ging niet meteen alle overtredingen beboeten. In plaats daarvan nam men de tijd om werkgevers en zzp'ers te informeren over de nieuwe wetgeving en om hun werkrelatie te beoordelen. Ook het gebruik van modelovereenkomsten die door de fiscus zijn goedgekeurd werd in deze periode intensief gestimuleerd.
Wat gebeurt er nu binnenkort en waarom?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de fiscus weer actief aan de slag om verkapte dienstverbanden, ook wel schijnconstructies genoemd, tegen te gaan. Bijna 100 ambtenaren worden vrijgemaakt om de huidige regelgeving weer actief te gaan handhaven. Verkapte dienstverbanden creëren immers oneerlijke concurrentie doordat werkgevers de afdracht van sociale premies ontduiken. De fiscus verliest daardoor inkomsten en zzp'ers hebben minder zekerheid dan wenselijk is omtrent inkomstenderving, ziekte en arbeidsongeschiktheid.
3 tips om als zzp’er te voorkomen dat er sprake is van een verkapt dienstverband
Beschouwt de fiscus een situatie als verkapt dienstverband, dan kan die aan de opdrachtgever een naheffingsaanslag opleggen voor het afdragen van sociale premies en belastingen. De opdrachtgever kan echter vervolgens bij de zzp’er aankloppen voor compensatie. Voor de zzp’er in kwestie hebben wij echter 3 tips:
Tip 1: Behoud de eigen regie
Voor de goede orde, het betreft een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de zzp’er als de werkgever om te waarborgen dat er geen sprake is van een schijnconstructie. Waak echter als zzp’er voor voldoende vrijheid om het werk naar eigen inzichten invulling te geven t.a.v. tijdstip, werkwijze, middelen en locatie. Het is essentieel om dwang vanuit de opdrachtgever hierin niet te accepteren.
Tip 2: Zorg voor een duidelijke overeenkomst
De aanwezigheid van een heldere, schriftelijke overeenkomst met de opdrachtgever kan veel narigheid voorkomen. U kunt zelf een modelovereenkomst aanreiken wanneer de opdrachtgever dit initiatief niet neemt. Leg in de overeenkomst nadrukkelijk vast dat u zelfstandig werkt en uw eigen verantwoordelijkheid draagt voor aspecten als planning, uitvoering en kosten.
Tip 3: Zorg voor meerdere opdrachtgevers
Een belangrijke manier om het vermoeden van een verkapt dienstverband te ontkrachten, is het beschikken over meerdere opdrachtgevers. Werf daarom meerdere opdrachtgevers (klanten) en voorkom dat een schijnrelatie ontstaat. Ook in financieel opzicht maakt dit u minder kwetsbaar.
Hut Accountants waarborgt uw belangen
Binnen onze praktijk werken accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs samen aan het waarborgen van de belangen van al onze cliënten. Dat zijn zowel werkgevers, opdrachtgevers als zzp’ers. Vanuit onze kennis en ervaring met arbeid gerelateerde wetgeving, kunnen wij u goed adviseren omtrent de risico’s rondom verkapt dienstverband. Neem contact op met een van onze specialisten.