Wijziging kleine ondernemersregeling

Wat verandert er? De kleine ondernemersregeling (KOR) wordt gemoderniseerd. Nu geldt de kleine ondernemersregeling als u in één jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen. U krijgt dan belastingvermindering of u betaalt geen btw. Dat berekent u zelf en meldt u in uw laatste btw-aangifte van een jaar. In de nieuwe regeling gaat het om uw omzet.

Ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Dit betekent dat zij geen btw in rekening brengen aan hun afnemers en dus ook geen btw meer mogen vermelden op hun rekeningen. Daarnaast hoeven ze ook geen btw-aangiften meer te doen en worden ze vrijgesteld van de bijbehorende administratieve verplichtingen. Daar staat tegenover dat ze de btw die andere ondernemers aan hen in rekening brengen, niet kunnen aftrekken. De regeling geldt alleen voor de door hen in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten.

Voor wie?

Ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland. De regeling gaat ook gelden voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s.

Wanneer?

De wijziging gaat op 1 januari 2020. De ondernemer kan zich vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor de nieuwe KOR. Als de ondernemer vanaf 1 januari 2020 wil deelnemen, dan moet hij zich voor 20 november 2019 aanmelden bij de belastingdienst. Dit verzoek geldt voor een periode van tenminste 3 jaar.

Bron: Belastingdienst