Wellicht onderneemt u al. Maar mogelijk heeft u juist plannen om een nieuw bedrijf te starten. Een van de keuzes die u daarbij moet maken, is vanuit welke rechtsvorm u in de toekomst onderneemt. U heeft de keuze uit diverse rechtsvormen. Maar let op! De keuze die u maakt is bepalend ten aanzien van belangrijke factoren zoals fiscale omstandigheden en aansprakelijkheid. Wat zijn de voordelen en nadelen van iedere rechtsvorm voor uw onderneming? Hut Accountants legt het uit.
Uit welke rechtsvormen voor uw onderneming kunt u kiezen en wat zijn de voor- en nadelen?
Nederland kent diverse rechtsvormen. Wanneer u onderneemt met een winstperspectief, zijn er grofweg 6 mogelijkheden.
1: Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?
De eenmanszaak is populair bij starters en zzp'ers vanwege de snelle en eenvoudige oprichting via enkel een inschrijving bij de KVK. Een nadeel is echter dat er geen juridisch onderscheid is tussen privé- en zakelijk vermogen, waardoor u privé aansprakelijk bent voor zakelijke schulden. Ondanks dit nadeel, kunt u alsnog personeel aannemen als u in uw eentje een onderneming start.
2: Wat zijn de voor- en nadelen van een maatschap?
Een maatschap is een samenwerkingsvorm van twee of meer beroepsgenoten onder een gemeenschappelijke naam. Iedere maat brengt iets in in de onderneming en de winst wordt verdeeld. Het belangrijkste voordeel van een maatschap is dat beroepsgenoten kunnen samenwerken onder een gemeenschappelijke naam en dat ze kosten kunnen delen, terwijl ze zelfstandig blijven in de uitoefening van hun beroep. Een nadeel kan ontstaan als de inbreng niet gelijk is, waardoor duidelijke afspraken in een maatschapscontract essentieel zijn om frictie te voorkomen.
3: Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap onder firma?
Een vennootschap onder firma (vof) is een ondernemingsvorm met meerdere eigenaren waarbij, specifiek bij een man-vrouwfirma, beide partners kunnen profiteren van belastingvoordelen. Een nadeel is dat de winst verdeeld moet worden onder de vennoten en dat alle vennoten volledig aansprakelijk zijn voor de zakelijke schulden, ook met hun privévermogen. Het is ook hier verstandig om afspraken over verantwoordelijkheden en winstverdeling schriftelijk vast te leggen in een vennootschapscontract.
4: Wat zijn de voor- en nadelen van een commanditaire vennootschap?
De commanditaire vennootschap (cv) is een laagdrempelige samenwerkingsvorm met beherende vennoten die de leiding hebben en volledig aansprakelijk zijn, en stille vennoten die financieel bijdragen en die niet privé aansprakelijk zijn voor zakelijke schulden. Stille vennoten spreken of handelen niet namens de CV en ze nemen geen deel aan de dagelijkse leiding. Wel kunnen ze hun inleg verliezen. Een voordeel is de eenvoudige oprichting zonder formele eisen. Een belangrijk nadeel is de privéaansprakelijkheid van de beherende vennoten bij zakelijke schulden.
5: Wat zijn de voor- en nadelen van een besloten vennootschap?
De bv is een populaire rechtsvorm waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen en de bv als rechtspersoon in de meeste gevallen aansprakelijk is voor schulden. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van persoonlijke aansprakelijkheid binnen de hiervoor beschreven ondernemingsvormen. Let op want in geval van aantoonbaar wanbeleid bent u alsnog persoonlijk aansprakelijk voor zakelijke schulden. Een nadeel is de complexere fiscale structuur met zowel vennootschaps- als dividendbelasting.
6: Wat zijn de voor- en nadelen van een naamloze vennootschap?
De naamloze vennootschap (nv) vereist een aanzienlijk startkapitaal van € 45.000, wat een nadeel is voor veel startend ondernemers. Een voordeel is dat het kapitaal is verdeeld in vrij overdraagbare aandelen en de bestuurders in principe niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor zakelijke schulden, net als bij een bv. Verder zijn de oprichtingseisen vergelijkbaar met die van een bv en moeten de jaarstukken worden ingeleverd.
Welke overige rechtsvormen zijn er?
Een stichting en een vereniging zijn rechtsvormen die primair gericht zijn op een ideëel of maatschappelijk doel. Hoewel ze economische activiteiten mogen ontplooien, is winstmaximalisatie doorgaans niet hun hoofddoelstelling. Daarom zijn deze rechtsvormen minder geschikt voor commerciële ondernemingen waarbij het genereren van winst voor de ondernemer(s) centraal staat.
Een bijzondere rechtsvorm is echter de coöperatie. Deze kan bestaande commerciële organisaties zoals verschillende eenmanszaken of BV’s die actief zijn in dezelfde branche, ten goede komen door gezamenlijke inkoopvoordelen te realiseren, kosten te besparen door bundeling van middelen of activiteiten, en de positie in de markt te versterken door collectieve acties van de leden. Daarnaast kan een coöperatie de individuele onderneming toegang geven tot een groter netwerk van potentiële klanten, leveranciers of partners, afhankelijk van het type coöperatie.
De leden van de coöperatie zijn gezamenlijk eigenaar van de coöperatie. In de Algemene Ledenvergadering (ALV) hebben alle leden één stem, ongeacht hun inbreng. Dit onderscheidt een coöperatie van bijvoorbeeld een BV of NV, waar stemrecht vaak gekoppeld is aan het aantal aandelen.
Hut Accountants helpt u kiezen
Hut Accountants heeft accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs aan boord die goed op de hoogte zijn van de economische, fiscale en juridische consequenties van uw keuze voor een specifieke rechtsvorm. Vanzelfsprekend zijn wij graag bereid om u in uw keuzeproces bij te staan met advies. Dat doen wij voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Uiteraard brengen wij daarbij de voordelen en de nadelen van iedere rechtsvorm voor uw onderneming vooraf helder in kaart.