Vraag NOW 8 aan vanaf 14 februari 2022

Helaas, we zijn nog niet van de Coronapandemie verlost. Ondanks dat recent weer de nodige versoepelingen door het kabinet werden doorgevoerd, hebben sommige bedrijven het voorlopig nog zwaar. Gelukkig kan er weer een tegemoetkoming in de loonkosten worden aangevraagd voor het 1e kwartaal van 2022. Hut Accountants informeert u hier graag over.

Wanneer NOW 8 aanvragen?

De loonkosten vormen voor veel werkgevers een significante kostenpost. Onze economie is er echter bij gebaat wanneer zo min mogelijk mensen hun baan verliezen als gevolg van de Coronacrisis. Maar wie betaalt die onproductieve medewerkers? Daarvoor is er gelukkig de NOW-regeling. Voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor het 1e kwartaal van 2022, kunt u vanaf 14 februari een beroep doen op NOW 8.

Wat zijn de voorwaarden van NOW 8?

Om voor loonsteun in aanmerking te komen moet men met minimaal 20% omzetverlies kampen. In dat geval wordt maximaal 85% van de loonkosten vergoed bij een maximaal omzetverliespercentage van 90%. De wijzigingen t.o.v. eerdere NOW-versies zijn beperkt.

Waar het aanvankelijk moeilijk was voor recent gestarte bedrijven om een beroep op de NOW-regeling te doen vanwege het gebrek aan omzetreferentie, is NOW 8 er wel degelijk ook weer voor starters. Voorwaarde is wel dat het bedrijf uiterlijk op de datum van 1 oktober 2021 is gestart.

Wees er tijdig bij

Het NOW-8 loket is geopend tot en met woensdag 13 april 2022, 2 weken na het verstrijken van het 1e kwartaal over 2022. Voorganger NOW 7 had betrekking op het laatste kwartaal van 2021. De NOW-regeling over de 7e periode tijdens de Coronapandemie sluit op 31 januari 2022.

Hoe de regeling in de praktijk werkt

Wanneer uw NOW-aanvraag wordt gehonoreerd ontvangt u een voorschot van 80% van de begrote tegemoetkoming. Deze wordt in 3 termijnen door het UWV aan u uitbetaald zodat de loonbetaling niet in gevaar komt. De berekening van de definitieve tegemoetkoming vindt achteraf plaats. Voor NOW 1 betreffende de periode van maart t/m mei 2020, hebben de meeste aanvragers inmiddels een aanvraag voor definitieve vaststelling ingediend.

Heeft u als ondernemer ondanks herhaald verzoek van het UWV nog geen vaststelling aangevraagd voor de deze NOW-openstelling? Regel dat dan op korte termijn, anders wordt uw recht op tegemoetkoming op nihil gesteld en moet u alles terugbetalen. Het is mogelijk om een betalingsregeling af te spreken. Dat zal vermoedelijk ook het geval zijn voor de andere openstellingen van NOW, tot en met NOW 8.

Hut Accountants helpt u op weg

Onze specialisten op het gebied van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie weten hoe ze ondernemers moeten helpen. In goede en in slechte tijden welteverstaan. Zij hebben kennis van de procedures en voorwaarden omtrent NOW 8 en zorgen als uw financieel-administratief partner dat u tijdig kunt voldoen aan alle voorwaarden.

Hulp nodig? Neem gerust contact op!