Bent u ondernemer en kampt uw branche met personeelstekorten? Vloeien waardevolle kennis en ervaring voortdurend weg uit uw onderneming en branche wanneer uw werknemers de AOW-leeftijd bereiken? Gelukkig wordt voortzetting van het arbeidscontract na de AOW-leeftijd vandaag de dag steeds beter gefaciliteerd. Hut Accountants legt uit op welke wijze dit gebeurt.
Waarom en hoe wordt voortzetting van het arbeidscontract na het bereiken van de AOW-leeftijd steeds beter gefaciliteerd?
Doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd komt steeds vaker voor. Dit is voornamelijk het gevolg vanwege de vergrijzing en de hierdoor ontstane krapte op de arbeidsmarkt binnen veel branches. Daarnaast willen veel AOW-gerechtigden zelf graag blijven werken, waardoor werkgevers flexibelere contracten aanbieden om hun waardevolle kennis en ervaring te behouden. Ten slotte stimuleren ook wijzigingen in wet- en regelgeving het langer doorwerken, bijvoorbeeld door versoepelingen in de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor deze groep.
Steeds gunstigere condities om door te (laten) werken
De overheid heeft de regels voor doorwerken na de AOW-leeftijd versoepeld, met name de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Werkgevers waren voorheen terughoudend door het risico van twee jaar loondoorbetaling. De verkorte duur van loondoorbetaling en lichtere re-integratieverplichtingen verlagen de financiële en administratieve lasten, wat werkgevers stimuleert om AOW'ers nu toch langer in dienst te houden.
De mogelijkheid tot doorwerken na de AOW-leeftijd wordt ook steeds vaker opgenomen in cao's. De opgenomen COA-bepalingen leggen zelden specifieke voorwaarden vast voor het doorwerken, maar creëren voornamelijk de optie om een nieuw contract af te sluiten. Dit betekent dat er geen wettelijk recht bestaat om na de AOW-leeftijd te blijven werken. In plaats daarvan wordt de mogelijkheid geboden, mits werkgever en werknemer gezamenlijk tot een overeenkomst komen.
Zijn er nadelen aan het doorwerken na de AOW-leeftijd?
Volgens recent onderzoek zijn plezier in het werk, het tegengaan van verveling en je nuttig voelen de voornaamste motieven om door te werken na de AOW-leeftijd. Het extra salaris is slechts voor een klein deel van de doorwerkers een essentiële drijfveer.
Doorwerken na de AOW-leeftijd helpt sectoren met arbeidskrapte om personeel, kennis en ervaring te behouden. Werkgevers profiteren van lagere loonkosten doordat geen premies voor werknemersverzekeringen betaald hoeven te worden. Bovendien zijn er de risico-gerelateerde voordelen zoals de kortere loondoorbetaling bij ziekte en het vervallen van de transitievergoeding bij contracteinde.
Nadelen zijn er feitelijk niet. De bewering dat er oneerlijke concurrentie zou ontstaan met mensen onder de AOW-leeftijd, wijst het UWV van de hand. Werklozen in de leeftijdscategorie 55 tot 67 jaar zouden daardoor volgens sommigen namelijk moeilijker aan een baan komen. De werkloosheid in die categorie is volgens het UWV in zijn algemeenheid echter zeer laag.
Hut Accountants adviseert u omtrent de consequenties van doorwerken na de AOW-leeftijd
De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants kunnen u adviseren ten aanzien van de consequenties van het doorwerken van uw personeel na de AOW-leeftijd. Denk daarbij aan:
- Arbeidsrechtelijk advies en contractvorming;
- Salarisadministratie en fiscale implicaties;
- Kostenberekening en financiële planning;
- Optimalisatie van beleid en communicatie.
Heeft u direct vragen over de facilitering van voortzetting van arbeidscontracten na de AOW-leeftijd? Neem dan contact met ons op.