Naarmate men ouder wordt, wordt het begrip ‘pensioen’ steeds actueler. Met name zzp’ers beginnen zich op enig moment achter de oren te krabben. ‘Ben ik wel op tijd begonnen met pensioenopbouw?’. ‘Had ik mijn pensioen niet beter moeten regelen?’. Voorkom pensioenspijt! Hut Accountants noemt een aantal mogelijkheden waarvan u als zelfstandige gebruik kunt maken.
Wat is pensioenspijt?
Uit onderzoek blijkt dat nagenoeg 50% van de zzp'ers spijt heeft dat men niet in een eerdere fase begonnen is met pensioenopbouw. Gemiddeld begint een zzp’er op zijn 31ste levensjaar met het opbouwen van pensioen in eigen beheer. Een zeer groot deel van deze groep was daar achteraf liever eerder mee begonnen. De groep die wel al voor het 30e levensjaar begon met pensioenopbouw als zelfstandige, ervaart in veel mindere mate pensioenspijt.
Afgezien van de leeftijd is ook de hoogte van het inkomen bepalend voor de mate waarin zzp’ers pensioenspijt ervaren. Voor zzp-inkomens onder de € 2.000 per maand, is maar liefst drie kwart ontevreden met de wijze waarop zij hun pensioen geregeld hebben. Ondernemers die het dubbele inkomen genieten zijn hier overwegend veel tevredener mee.
3 fiscale mogelijkheden om pensioenspijt te voorkomen
Vanzelfsprekend blijft het van groot belang om als zzp’er tijdig met pensioenopbouw te beginnen. Anders zal men later een inhaalslag moeten maken. De mogelijkheden voor zzp'ers om hun pensioen goed te regelen, zijn de laatste jaren echter voortdurend verbeterd. Het is alleen van belang dat de ondernemer er zelf de juiste prioriteit aan geeft.
Door pensioen op te bouwen binnen uw jaarruimte, krijgt u een fiscaal voordeel. Feitelijk is de jaarruimte een soort 'pensioenpotje' dat de overheid aan iedereen biedt. Het is het maximale bedrag dat men jaarlijks belastingvrij mag sparen voor het eigen toekomstig pensioen. Door gebruik te maken van deze ruimte, kan men op een fiscaal aantrekkelijke manier pensioen opbouwen doordat men de inkomstenbelasting die over deze storting betaalt moet worden, terugkrijgt. Hut Accountants noemt 3 mogelijkheden:
Pensioen sparen voor een lijfrente
Hierbij stort men binnen de grenzen van de jaarruimte periodiek geld op een lijfrenterekening. Dit kan een vast bedrag zijn of afhankelijk van uw inkomen. De stortingen in de lijfrente zijn fiscaal aftrekbaar binnen de grenzen van de jaarruimte. Vanaf de AOW-leeftijd kan men de opgebouwde lijfrente vervolgens laten uitkeren, ineens of periodiek.
Pensioenopbouw als zzp’er d.m.v. banksparen
Wil men als zzp’er meer flexibiliteit, dan kan men ook een speciale pensioenspaarrekening bij een bank afsluiten en daarop binnen de grenzen van de jaarruimte sparen voor later. Het gespaarde bedrag blijft geblokkeerd tot de pensioendatum. Pas dan kan men het laten uitkeren in eenmalige of periodieke bedragen.
Inkomen voor later d.m.v. beleggen
Bent u juist niet risico-avers, dan kunt u ook kiezen voor beleggen binnen de jaarruimte. Daarvoor zijn speciale pensioenbeleggingsrekeningen. Het rendement hiervan is vaak gemiddeld hoger dan bij andere pensioenmogelijkheden, maar u kunt uw inleg ook geheel of gedeeltelijk kwijtraken.
Pensioenadvies voor zzp’ers van Hut Accountants
De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants denken met u mee als zzp’er of ondernemer met personeel waarvoor in beginsel geen pensioen geregeld is. Wij voorkomen pensioenspijt door u te adviseren over de mogelijkheden. Bent u bijvoorbeeld al langere tijd ondernemer maar heeft u voor uw pensioen nog niets geregeld? Laat de maximaal te storten premies uitrekenen door ons.
Neem contact met ons op wanneer u vragen heeft n.a.v. dit bericht.