Versoepeling aanmelden voor de KOR als particulier zonnepaneelhouder

De Staatssecretaris van Financiën heeft een Versoepeling doorgevoerd t.a.v. het aanmelden als particulier zonnepaneelhouder voor de KOR. Als uw financieel, fiscaal en administratief dienstverlener legt Hut Accountants graag uit wat dat betekent. 

Waarom de KOR gebruiken als particulier zonnepaneelhouder? 

Investeert u als particulier in zonnepanelen, dan wordt u officieel aangemerkt als ondernemer bij de fiscus. U dient dan in beginsel Btw-aangifte te doen. Het is echter mogelijk om een beroep te doen op de Kleine Ondernemingsregeling (KOR). De Belastingdienst ziet u als ondernemer voor de BTW vanaf het moment dat u zelf stroom gaat opwekken met uw eigen zonnepanelen en daarmee stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. U mag daarom ook de betaalde btw voor de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Omdat u door de Belastingdienst als ondernemer voor de BTW gezien wordt dient u BTW af te dragen over de teruggeleverde stroom. Dit is echter te voorkomen door u aan te melden voor de KOR. 

Wat houdt de versoepeling voor het aanmelden voor de KOR in? 

De Staatssecretaris van Financiën heeft recent goedgekeurd dat voor particuliere zonnepaneelhouders de KOR toepassing vindt bij aanvang van de datum van 1 januari in het jaar dat volgt op het jaar van aanschaf van de panelen. Dit geldt ook wanneer aanmelding van de panelen geschiedt in de laatste vier weken van het kalenderjaar waarin de aanschaf plaatsvindt. Voorheen was men dan te laat. 

Per 30 november 2021 is de regel dat het speciale formulier genaamd ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ uiterlijk op 31 december van het jaar waarin de panelen zijn aangeschaft, ontvangen dient te zijn door de fiscus. Zo wordt er voorkomen dat u toch nog tijdelijk BTW af moet dragen. 

Advies nodig t.a.v. uw situatie als particulier investeerder in zonnepanelen? 

Wanneer u bijvoorbeeld een eenmanszaak heeft gelden mogelijk andere regels voor u wanneer u privé in zonnepanelen investeert. Bespreek daarom vrijblijvend de consequenties t.a.v. de Btw op uw investering met een van onze experts op het gebied van accountancybelastingadvies en salarisadministratie.