Let op! Urencriterium kwartaal 4 - 2020 niet versoepeld

Over grote delen van 2020 gold een versoepeling voor ondernemers die vanwege de coronacrisis niet aan het urencriterium konden voldoen. Hierdoor zou men de fiscale aftrekpost op de winst uit onderneming mislopen. Voor de maanden maart 2020 tot en met september 2020 mocht men er daarom toch vanuit gaan dat men in deze periode minimaal 24 uur per week had gewerkt, ook als dat niet werkelijk het geval was geweest. Het urencriterium voor kwartaal 4 in 2020 wordt echter niet versoepeld.

Waarom is het urencriterium van belang?

Werkt u bijvoorbeeld als ondernemer vanuit een eenmanszaak dan heeft u recht op een aantal fiscale aftrekposten wanneer u aan het urencriterium voldoet. Hiertoe dient u minimaal 1.225 uur per jaar in uw bedrijf werkzaam te zijn geweest. Voor de periode maart 2020 tot aan kwartaal 4 was het urencriterium versoepeld omdat veel ondernemers het beoogde aantal uren niet konden maken bij gebrek aan werk of door bedrijfssluiting op laste van de overheid. Tot kwartaal 4 2020 kreeg men de noodzakelijke 24 uur per week dus ‘cadeau’.

Urencriterium over kwartaal 4 2020 wordt niet versoepeld

Er zijn nu vanuit partijen Kamervragen gesteld over of het Urencriterium verder wordt versoepeld en de ontheffingsmaatregelen ook over kwartaal 4 2020 zullen gelden. Verantwoordelijk staatssecretaris van financiën Vijlbrief heeft daarop aangegeven dat de voorwaarden ten aanzien van het urencriterium over kwartaal 4 2020 niet verder zullen worden versoepeld.

In het vierde kwartaal van 2020 werkten ondernemers in diverse branches niet of minder in hun bedrijf vanwege de lockdownmaatregelen. Echter ook ondernemers die niet met een lockdown te maken hadden konden tot dusverre voor deze versoepeling in aanmerking komen. De staatssecretaris wil nu voorkomen dat deze fiscale maatregel te massaal wordt benut door ondernemers. Hij is van mening dat men ook andere werkzaamheden in het bedrijf kan uitoefenen om zodoende aan het urencriterium te kunnen voldoen. Denk hierbij aan het updaten van de website, het voeren van de administratie of het plegen van onderhoudswerkzaamheden.

Weten wat dat voor u betekent?

Wilt u graag weten wat het feit dat het urencriterium over kwartaal 4 niet wordt versoepeld tot gevolg heeft voor u als ondernemer? Neem in dat geval contact op met een van de specialisten van Hut accountants ten aanzien van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie. Wij zijn er ook om u de coronacrisis door te helpen en kunnen u bijstaan in het correct vormgeven van uw urenadministratie.