Terugbetaalplicht uitgestelde belastingschuld vanaf oktober 2022 groot probleem MKB

Tijdens de coronacrisis werden diverse maatregelen genomen om ondernemers in financiële zin overeind te houden. Zo was er de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) zodat ondernemers tijdens de coronacrisis hun werknemers konden doorbetalen en in dienst houden. Daarnaast waren er ruime uitstelmogelijkheden ten behoeve van belastingbetaling. Vanaf 1 oktober 2022 start de betalingsregeling voor het afbetalen van diverse uitgestelde belastingschulden of te veel ontvangen steunmaatregelen. Voor een zeer groot deel van het MKB vormt dat een groot probleem.

Waarom is terugbetaling uitgestelde belasting een groot probleem?

Het aflossen van het tijdens corona verkregen uitstel van betaling van onder andere belastingschulden, dient in beginsel vanaf oktober 2022 in 60 maandelijkse termijnen te geschieden. Uit onderzoek is gebleken dat een significant deel van het MKB verwacht als gevolg van de terugbetalingsplicht in financiële problemen te komen.

Bij 1 op de 3 ondernemers is de uitgestelde belastingschuld gelijk aan tot wel een kwart van de jaaromzet. Veel ondernemingen zijn na corona tot dusverre nog niet aan het inlopen van de uitgestelde schuld toegekomen. Binnenkort is dat dus verplicht.

Economische turbulentie direct na corona

De reden dat de terugbetaalplicht ten aanzien van de uitgestelde belastingschuld vanaf oktober 2022 door menig Mkb’er als een groot probleem wordt betiteld, zijn de zorgelijke economische ontwikkelingen die zich na corona hebben gemanifesteerd.

De terugbetaalplicht ontstaat in een periode waarin menig onderneming wordt geconfronteerd met hoge energierekeningen, algehele inflatie, personeelstekorten en forse looneisen. Dat terwijl men juist corona achter de rug heeft.

Roep om een flexibel beleid

Vanuit het MKB klinkt de roep om een flexibele houding ten aanzien van terugbetaling vanuit de overheid. De mogelijkheid van een eenmalige betaalpauze van een kwartaal of betaling per kwartaal in plaats van per maand, biedt onvoldoende liquiditeitsruimte.

Op dit moment is de houding van het Nederlandse kabinet hieromtrent nog ongewis. Vanuit Brussel klinken echter al geluiden dat men achter de schermen bezig is met regelgeving ter versoepeling op Europees niveau.

Wij bedenken helaas niet de regels, maar kunnen wel helpen

Onze medewerkers zijn bedreven op het gebied van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie. Zij denken actief met u mee. Maakt u zich als ondernemer binnen het MKB zorgen over de terugbetaalplicht ten aanzien van de uitgestelde belastingschuld of andere corona gerelateerde steunmaatregelen vanaf oktober 2022? Neem gerust eens contact met ons op. Dan bekijken we samen welke mogelijkheden u heeft.