Stichting Reprorecht betalen?

Veel ondernemers weten niet dat Stichting Reprorecht niet verplicht is, als u geen kopieën maakt uit werken waarop auteursrecht rust. Kopieert u, of scant, dus niets uit boeken, kranten, tijdschriften et cetera, dan hoeft u geen vergoeding aan Stichting Reprorecht te betalen. 

Licentie 

Stichting Reprorecht is in het leven geroepen om bezitters van kopieerapparaten een licentie aan te bieden voor het maken van kopieën waarop auteursrecht rust. Met deze licentie kopen ondernemers in feite het auteursrecht op artikelen uit kranten of tijdschriften af. 

Als u geen kopieën maakt 

Bezit u niet over een mogelijkheid tot kopiëren, dan bent u geen vergoeding verschuldigd. Maakt u wel kopieën maar niet van auteursrechtelijk beschermd materiaal? Dan kunt u binnen 30 dagen na het ontvangen van de factuur uzelf afmelden voor de factuur. Achterop de factuur staan inloggegevens voor de website, daar kunt u aangeven dat u geen kopieerapparaat bezit of dat u geen kopieën maakt van auteursrechtelijk beschermd materiaal. 

Let op, met de vergoeding van Stichting Reprorecht koopt u alleen het recht om artikelen uit kranten of tijdschriften te mogen verveelvoudigen of een klein gedeelte van een boek. Kopieert u een hele krant of een heel boek, dan bent u alsnog een vergoeding verschuldigd aan de auteur.