Rijdt u als ondernemer een auto van de zaak of in privé?

Hoewel de coronacrisis een flinke invloed had op onze reisbewegingen, begeven veel mensen zich inmiddels weer op de openbare weg. Zo ook ondernemers die zich t.b.v. hun activiteiten veelvuldig moeten verplaatsen. Wat is nu gunstiger als ondernemer, een auto van de zaak rijden of in privé? Hut Accountants legt graag de bijzonderheden uit.

Als ondernemer een auto van de zaak: gevolgen voor de inkomstenbelasting

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en rijdt u voor zakelijke doeleinden een personenauto, maar niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden? In dat geval behoort de personenauto tot het zakelijk vermogen en staat die op de balans van de onderneming. Alle autokosten zoals onderhoudskosten, brandstofkosten en auto gerelateerde verzekeringen en belastingen zijn dan aftrekbaar van de winst. Deze aftrekbaarheid geldt ook wanneer u een leaseauto van de zaak rijdt.

Ook de aanschafwaarde van een auto in zakelijk eigendom komt voor rekening van de zaak. Het aanschafbedrag mag echter niet in 1 keer ten laste van de winst worden gebracht, maar in de vorm van jaarlijkse afschrijvingskosten. Daarbij moet u de afschrijving berekenen op basis van het verschil tussen de aanschafwaarde van het voertuig minus de verwachte restwaarde.

Wat als u de auto van de zaak ook privé gebruikt?

Rijdt u als ondernemer meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden met een auto van de zaak? In dat geval krijgt u te maken met bijtelling t.a.v. de inkomstenbelasting. U mag alle kosten van de winst aftrekken, maar de winst wordt daartoe ook standaard vermeerderd met een bedrag aan bijtelling. Dit heeft als gevolg dat de belastingdruk weer toeneemt. Logisch eigenlijk want feitelijk is het maken van privékilometers in een auto voor zakelijke doeleinden een vorm van inkomen.

De hoogte van de bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig. De bijtelling varieert onder andere al naar gelang de mate van CO2-uitstoot van het voertuig in grammen per kilometer. Onze overheid stimuleert op die manier de aanschaf van milieuvriendelijke auto’s. Tot en met 2023 zijn er nog gunstige bijtellingsvoorwaarden voor elektrische auto’s (16% i.p.v. 22%). Wees dus snel wanneer u zo’n auto zakelijk wenst aan te schaffen. Dit heeft overigens ook als voordeel dat u als ondernemer met een auto van de zaak geen last ervaart van uitstootvrije binnenstadzones.

Keuze zakelijke auto of privé auto?

Wie meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, mag zelf bepalen of de auto zakelijk of privé gereden wordt. Men heeft daartoe eenmalig de keuze bij de aangifte inkomstenbelasting volgend op het aanschafmoment.

Wanneer men verkiest om de auto in privé te houden, dan betekent dat dat geen bijtelling van toepassing is. Daardoor kunnen echter ook de werkelijke autokosten niet van de winst worden afgetrokken. In plaats daarvan mag u per zakelijk gereden kilometer wel 19 cent vergoeding aan uzelf toekennen en deze aftrekken van de winst.

Diverse bijzonderheden en aandachtspunten

Afhankelijk van uw keuze om een auto zakelijk of in privé te rijden, is er sprake van bepaalde bijzonderheden. Deze hebben onder andere betrekking op de mogelijkheid om al dan niet de btw op autokosten af te kunnen trekken. Ook bij de tenaamstelling van de auto speelt de specifieke situatie een rol. Onderneemt u vanuit een BV dan dient u het kenteken op naam van het bedrijf te laten zetten wanneer u kiest voor een zakelijke auto.

Als ondernemer heeft men de keuze om voor een bestelauto op zogenaamd grijs kenteken te kiezen. Daarvoor krijgt men diverse voordelen zoals lagere motorrijtuigenbelasting en een vrijstelling op BPM.

Hut Accountants denkt mee

Vindt u het lastig om te bepalen welk voertuig u het beste kunt aanschaffen en of u als ondernemer het beste een auto van de zaak of in privé kunt rijden? Dat kunnen wij ons voorstellen. Gelukkig zijn onze accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs goed op de hoogte van de fiscale consequenties van uw keuze. Zij adviseren u hier graag over.

Ondernemen: u staat er niet alleen voor!