Private lease in tijden van inflatie

Het aandeel private leaseauto’s is procentueel gezien de afgelopen jaren in ons land sterk toegenomen. De populariteit groeit en zelfs in 2021, nota bene tijdens de coronapandemie, steeg het aantal leaseauto’s met ruim 5 procent. Inmiddels leven we in Nederland echter in tijden van inflatie. Er zijn diverse oorzaken waarom er wel eens verandering in de populariteit van private lease zou kunnen komen.

Waarom is private lease zo populair?

Private lease van een auto brengt zekerheid met zich mee. Bovendien hoeft men, in tegenstelling tot bij de aankoop van een nieuw voertuig, niet over eigen geldmiddelen te beschikken. De zekerheid van de beschikbaarheid van een eigen auto is gegarandeerd en in geval van calamiteiten wordt er door de leasemaatschappij snel een oplossing gerealiseerd. Bovendien zijn de maandelijkse kosten zeer constant. In sommige gevallen bieden de schaalvoordelen van leasemaatschappijen zelfs kostenvoordelen t.o.v. het als particulier zelf aanschaffen en verzekeren van een voertuig.

Desondanks leggen de periodieke kosten van een gemiddelde private leaseauto wel een behoorlijk beslag op het gezinsbudget.

Wat is de invloed van inflatie op private lease?

Sinds enige tijd kampt ons land met torenhoge inflatie, onder andere ten aanzien van energiekosten en brandstof. De vaste private leasekosten van een gezinsauto liggen dikwijls om en nabij € 500 per maand en worden daardoor voor veel gezinnen op den duur onbetaalbaar.

Op dit moment is er nog geen sprake van een concrete dip in het aantal afgesloten private leasecontracten. Wel kiezen meer en meer leaserijders al voor een flexibel leasecontract dat na het eerste jaar per maand opzegbaar is. Het tarief van deze flexibele leasecontracten is doorgaans wat hoger dan van contracten waar men voor enkele jaren aan vastzit.

Private leasecontract opzeggen?

Voorafgaand aan het afsluiten van een private leaseovereenkomst vindt uitgebreide financiële toetsing plaats. Dat is waarschijnlijk mede de reden waarom er momenteel nog weinig probleemsituaties zijn ontstaan. Voor wie de maandelijkse vergoeding echter binnenkort niet meer kan voldoen, is het zaak om dat tijdig bij de leasemaatschappij aan te kaarten. Leaseondernemingen die het ‘keurwerk private lease’ voeren, claimen in geval van tussentijdse opzegging door betalingsproblemen altijd naar redelijke oplossing zonder boete te streven. Wel betaalt men een beëindigingsvergoeding waarvan de methode van totstandkoming vooraf al bekend is.

Een alternatief is om het leasecontact over te laten zetten naar een andere particulier. Wanneer dat door de leasemaatschappij wordt gedaan komen daar wel de nodige kosten bij kijken. Zakelijk gezien is ‘leaseswap’ echter al heel gewoon. Hoewel op het gelijknamige platform vooralsnog vooral zakelijke private leasecontracten kunnen worden uitgewisseld, is de verwachting dat men hier ook als gebruiker van een private leaseauto in de toekomst beter terecht zal kunnen.

Mogelijke gevolgen voor hypotheekverstrekking

Een andere reden waarom private leasecontracten mogelijk minder populair zullen worden is de stijgende hypotheekrente. Doordat de rentes stijgen tellen afgesloten private leasecontracten sinds april 2022 zwaarder mee tijdens de financiële toetsing bij hypotheekverstrekking. De hoogte van het te lenen bedrag kan daardoor worden beperkt. Wanneer men vele tienduizenden euro’s minder kan lenen doordat men een private leasecontract heeft afgesloten, is het lastiger om passende woonruimte te vinden. Ook energiekosten tellen sinds enige tijd overigens mee bij de hypotheekbeoordeling.

Hut Accountants maakt financiële zaken inzichtelijk

De huidige tijden van inflatie hebben grote invloed op de financiële mogelijkheden van ondernemers en particulieren. Ook financieringsregels worden aangescherpt. De experts van Hut Accountants ten aanzien van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie, volgen alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u weten wat de gevolgen van inflatie en private lease voor u zijn? Neem gerust eens contact met ons op om te zien wat wij als financieel-administratief dienstverlener voor u kunnen betekenen.