Per 1 juni 2023 einde acceptgiro tijdperk, dus ook bij de fiscus

De gele Euro-acceptgiro zoals de meeste mensen die vandaag de dag kennen, werd in de huidige vorm in 2002 geïntroduceerd. Het fenomeen is niet typisch voor de Belastingdienst, maar werd wel nog altijd veelvuldig door de fiscus gebruikt. Deze gele kaart wordt aan de betaler toegestuurd, hetgeen de wijze van betaling vergemakkelijkt. Per 1 juni 2023 zal de acceptgiro als betaalmethode echter volledig worden afgeschaft. Ook de fiscus zal u daarom geen acceptgiro’s meer toesturen.

Waarom wordt de acceptgiro per 1 juni 2023 afgeschaft?

  • Het gebruik van acceptgiro’s is de afgelopen jaren enorm afgenomen als gevolg van de enorme digitaliseringstrend.
  • Het aantal acceptgiro’s dat per post werd verstuurd nam de afgelopen 5 jaar met maar liefst 2/3e af.
  • Slechts 1 op de 10 ontvangers van een papieren acceptgiro gebruikt deze daadwerkelijk fysiek. De rest betaalt online.

Het gebruik van acceptgiro’s kan enigszins gevoelig zijn voor fraude, omdat er met een handtekening wordt gewerkt die relatief gemakkelijk te vervalsen is. Acceptgiro’s die na 31 mei 2023 bij de bank binnenkomen, worden dan ook niet meer verwerkt!

Consequenties voor post van de fiscus

Ontvangt u post van de Belastingdienst naar aanleiding van een situatie waarin u moet betalen, dan zal deze post er voortaan anders uitzien. Er is geen sprake meer van een bijgevoegde acceptgiro die u kunt invullen en op de post of in de bus kunt doen.

Wanneer u wilt weten wat u kunt verwachten, dan kunt u op de site van de Belastingdienst alvast een voorbeeld zien van de nieuwe brief met betaalinformatie.

Voor de betaling van het bedrag kunt u de bancaire mogelijkheden gebruiken zoals mobiel bankieren, internetbankieren of telefonisch bankieren.

Wilt u toch per se uw betaling via papier regelen, dan kunt u gebruik maken van de overschrijvingsformulieren die banken ter beschikking stellen.

Vraag hulp aan een van onze medewerkers

Het overschrijven door middel van acceptgiro’s wordt door de meeste mensen als betaalmethode al niet meer gehanteerd. Met name oudere generaties maken hier echter wel nog gebruik van. Regelen wij als accountantskantoor uw financiële en fiscale zaken en ondervindt u problemen met het verrichten van een betaling aan de Belastingdienst? Neem in dat geval gerust contact op met een van onze accountants, belastingadviseurs of salarisadministrateurs.

Hut Accountants helpt u graag!