Na jaren van gedoogbeleid start de fiscus vanaf 1 januari 2025 weer met intensieve controles om te bepalen of zelfstandigen niet feitelijk in loondienst werken. Veel adviseurs voorzien zzp’ers daaromtrent momenteel helaas van verkeerde adviezen. Zo zou het oprichten van een BV je per definitie beschermen tegen het risico om fiscale naheffingen te krijgen, omdat men dan al formeel in dienst is van de eigen onderneming. Pas echter goed op met het opvolgen van dergelijke adviezen en in het bijzonder met het oprichten van een eigen BV ter voorkoming van schijnzelfstandigheid.
Hoe zat het ook alweer met schijnzelfstandigheid?
Als iemand als zzp'er wordt ingehuurd, maar de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd feitelijk een loondienstkarakter heeft, dan kan de Belastingdienst boetes opleggen aan zowel de zzp'er als het opdrachtgevende bedrijf zelf. Er is dan namelijk sprake van oneerlijke concurrentie en ondermijning van de sociale zekerheid. Door de schijnzelfstandigheid loopt de Belastingdienst bovendien inkomsten in de vorm van premies en belastingen mis.
De Wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de vraag wanneer er sprake is van zelfstandigheid en wanneer van werknemerschap. Besloten is om de handhaving van de Wet DBA vanaf 2025 te intensiveren.
Waarom ogenschijnlijk een BV oprichten ter voorkoming van schijnzelfstandigheid?
Veel zzp’ers werken momenteel vanuit een eenmanszaak voor hun opdrachtgever(s). Door een BV op te richten creëert men een juridische scheiding tussen de persoon van de ondernemer en de werkzaamheden die men verricht. Een BV duidt op een meer ondernemersgerichte houding en geeft een professionele uitstraling aan de onderneming. Pas echter goed op met het oprichten van een eigen BV ter voorkoming van schijnzelfstandigheid.
Waarom zou men daarmee moeten oppassen?
Hoewel het oprichten van een BV weldegelijk bepaalde voordelen kan bieden, is het belangrijk om te weten dat dit niet automatisch betekent dat men geen schijnzelfstandige meer is. De fiscus kijkt in de beoordeling van de werkzaamheden namelijk naar de totale feitelijke situatie. Als u in de praktijk als werknemer wordt aangestuurd, kan er nog steeds sprake zijn van schijnzelfstandigheid, ook al werkt u vanuit een eigen BV.
De aanwezigheid van een duidelijke gezagsverhouding zoals bij werknemerschap, speelt hierin een cruciale rol. Dit houdt o.a. in dat men opdrachten en aanwijzingen krijgt en dat werktijden en werklocatie vastliggen. Tevens gebruikt men overwegend de materialen en gereedschappen van de opdrachtgever. Bovendien is er in zo’n situatie meestal sprake van (zeer sterke) financiële afhankelijkheid van 1 opdrachtgever.
Schijnzelfstandigheid vermijden: raadpleeg Hut Accountants
Het advies van de accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs is om als huidig zzp’er vooral te kijken naar de wijze waarop het werk momenteel door u wordt uitgevoerd. Wellicht moet u daarin iets in overleg met uw opdrachtgever(s) veranderen, zodat de kenmerken van loondienstverband niet meer op u van toepassing zijn.
Hoe u dat doet? Toon allereerst initiatief en laat zien dat u zelfstandig werkt door zelf initiatieven te nemen en aan te tonen dat u uw eigen werktijden en werkmethoden bepaalt. Probeer tevens niet afhankelijk te zijn van één grote klant en werf zo mogelijk een extra opdrachtgever om uw afhankelijkheid te beperken. Hou ook zoveel mogelijk documentatie bij die betrekking heeft op uw werkzaamheden zoals contracten, facturen en e-mails die kunnen dienen als bewijs om aan te tonen dat u zelfstandig werkt en niet in dienst bent. Het contractueel vastleggen van een resultaatverplichting t.a.v. projecten met een duidelijk begin en eind is tevens erg verstandig.
Wilt u eens met ons over schijnzelfstandigheid sparren en bepalen waar u in dit kader allemaal voor op moet passen? Neem dan gerust contact met ons op!