Oud-VAR-houders krijgen brief over uitstel handhaving wet DBA

Bent u zzp'er en had u vroeger een Verklaring arbeidsrelatie (VAR)? Dan krijgt u een brief over wat het uitstel van de handhaving van de wet DBA voor u betekent.

De handhaving van de wet DBA is uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2018. Huurt een opdrachtgever een zzp'er in en constateren wij achteraf dat er sprake is van loondienst? Dan zullen wij over de periode tot in ieder geval 1 januari 2018 geen naheffingen, boetes en correctieverplichtingen opleggen, behalve bij evidente kwaadwillenden. In dat opzicht kunnen opdrachtgevers dus met een gerust hart zakendoen met zzp'ers.

De komende tijd neemt het kabinet de arbeidswetgeving onder de loep: hoe kunnen onder andere de criteria 'gezagsverhouding' en 'verplichting tot persoonlijke arbeid' concreter of anders ingevuld worden? Deze criteria zijn belangrijk bij het bepalen of er sprake is van loondienst. Het kabinet maakt hier haast mee en hoopt voor een volgend regeerakkoord met resultaten te komen.

Meer informatie vindt u in de brief aan zzp'ers over het uitstel van de handhaving van de wet DBA. In die brief staan ook vragen en antwoorden, en informatie over wie wij als kwaadwillend zien.

Bron: website belastingdienst