Pas op met het te vroeg betalen van aanslagen van de belastingdienst met dagtekening in januari 2020! Waarom, dat legt Hut accountants u graag uit.

Let op met het betalen van aanslagen van de belastingdienst met een toekomstige dagtekening! De Belastingdienst is gestart met het versturen van voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2020. Wanneer u bijvoorbeeld zelfstandige bent dan kunt u zo’n aanslag ontvangen. Als basis voor dergelijke aanslagen worden gegevens genomen die reeds bij de belastingdienst bekend zijn.

Ontvangt u bijvoorbeeld in januari 2020 een te betalen voorlopige aanslag voor 2020 of een andere te betalen belastingaanslag waarop een dagtekening in februari 2020 vermeld staat? Pas dan op met het betalen van aanslagen met een dergelijke toekomstige dagtekening.

Wat is de dagtekening op een belastingaanslag?

De dagtekening is de datum die op elke brief, factuur of ander document waaronder belastingaanslagen vermeld staat. De betaaltermijn voor een nota gaat lopen vanaf die datum. In sommige gevallen komt de dagtekening niet overeen met de dag waarop het document daadwerkelijk naar u is verzonden. Wellicht is het u al eens opgevallen maar met name belastingaanslagen en ook energienota’s en dergelijke worden vaak vóór de dagtekening datum al verzonden en dikwijls zelfs ontvangen. De belastingdienst wil er zo zeker van zijn dat in geval van calamiteiten inzake de bezorging, de nota toch tijdig door u wordt ontvangen. U heeft dan de gehele betaaltermijn de tijd om de nota te voldoen.

 

Waarom oppassen met het betalen van belastingaanslagen met een toekomstige dagtekening?

Wanneer men een aanslag van de belastingdienst al vóór de datum van dagtekening betaalt, kan het zijn dat de systemen van de belastingdienst nog niet zijn ingericht om de betaling goed te verwerken. Dit kan leiden tot misverstanden met de belastingdienst en in het ergste geval zou u een nieuwe aanslag met boeteopslag kunnen ontvangen. Dat is vanzelfsprekend volledig onterecht maar u wilt de kans op dergelijke misverstanden natuurlijk beperken.

Let op! Houd wel rekening met de uiterste betaaldatum die op de aanslag vermeld staat. Betaal uw nota dus pas na de dagtekening maar voor de uiterste betaaltermijn, dan zit u altijd goed.

Hut Accountants beschikt onder andere over specialisten ten aanzien van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie. Neem direct contact met ons op wanneer u twijfelt over de juiste handelswijze ten aanzien van de betaling van een voorlopige aanslag met een dagtekening die in de toekomst ligt. Of wanneer u andere fiscaal gerelateerde vragen heeft. Wij adviseren u graag.