Ondernemerschap naast loondienst

Eind 2021 waren er meer dan 300.000 ‘parttime ondernemers’ met een KVK-registratie. Wat deze ondernemers kenmerkt is dat ze niet aan het urencriterium voldoen (gemiddeld 24 uur of meer per week werkzaam als ondernemer). Daarnaast vervullen zij dikwijls nog een functie in loondienst voor aanvullend inkomen. Ondernemerschap samen met loondienst, veel mensen in Nederland hebben er dus mee te maken.

Waarom naast ondernemer ook werknemer worden?

Aan de keuze voor een combinatie van ondernemerschap en loondienst kunnen meerdere motieven ten grondslag liggen. De coronapandemie heeft het inkomen van veel ondernemers onzeker gemaakt. Een deel van de onzekerheid die permanent met het ondernemerschap samenhangt, kan worden opgevangen door op zoek te gaan naar een parttime loondienstbetrekking.

Zo’n parttime baan kan ook nog andere financiële voordelen bieden, bijvoorbeeld t.b.v. het verkrijgen van een hypotheek. Als ondernemer kan het namelijk lastig zijn om aan alle voorwaarden van een hypotheekverstrekker te voldoen. Ook gedeeltelijke pensioenopbouw kan een reden zijn om als ondernemer op zoek te gaan naar parttime werk.

Waarom zou u naast loondienst gaan ondernemen?

Het fijne aan ondernemen is dat het vrijheid geeft. Zowel qua tijd als qua opdrachten die u wel of niet accepteert. Dat zorgt voor afwisseling en motivatie. En de financiële voordelen die u weet te genereren, die zijn allemaal voor uzelf! Als ondernemer is men vaak onafhankelijker en werkt men meer 1-op-1 in plaats van in teams, zoals bij een werkgever. Dat laatste kan overigens juist ook uitdagend zijn.

Aan de vrijheid van het ondernemerschap zit ook een keerzijde. Een functie in loondienst is namelijk gemakkelijker te scheiden van het privéleven. Als ondernemer staat men vrijwel altijd ‘aan’ en ‘moet’ men voortdurend bereikbaar zijn. Dat is leuk maar soms ook vermoeiend.

Ondernemerschap naast loondienst: waarop letten?

Gaat u afgezien van uw werk als zzp’er ook werken in loondienst, dan worden veel zaken voor u geregeld. Let wel op dat er mogelijk fiscaal het een en ander kan veranderen. Werkt u in de nieuwe situatie niet langer 1.225 uren of meer binnen uw onderneming? Of besteedt u meer tijd aan loondienst dan aan uw werk als ondernemer? In dat geval voldoet u niet langer aan het urencriterium. Dan mist u dus de zelfstandigenaftrek en daardoor gaat u meer inkomstenbelasting betalen.

Werkte u al en heeft u besloten om nu ook deels als ondernemer aan de slag te gaan? Dan komt er ineens best wel wat op u af. U wordt zelf verantwoordelijk voor een heleboel zaken zoals administratie, verzekeringstechnische aspecten en juridische aangelegenheden. Bijvoorbeeld de auteurswet en de AVG en dergelijke.

Let in beiden gevallen goed op de zaken die uw (toekomstig) werkgever in het arbeidscontract heeft vastgelegd. Niet iedere werkgever geeft zomaar toestemming voor het verrichten van ondernemerschap naast een functie in loondienst. Het zou jammer zijn als u daardoor uw bedrijf (weer) moet beëindigen.

Parttime werken en ondernemen: vraag advies aan Hut Accountants!

De vakmensen van Hut Accountants weten zeer veel van wat er komt kijken bij de combinatie van parttime ondernemerschap samen met werken in loondienst. Zij staan u met raad en daad terzijde op het gebied van o.a. fiscaliteit en allerlei juridische zaken. Bijvoorbeeld t.a.v. gebruikmaking van de kleineondernemersregeling, een vrijstelling voor de btw.

Leg uw situatie gerust vrijblijvend aan hen voor.