Over uw nalatenschap betalen uw erfgenamen erfbelasting. Door te schenken bij leven, verkleint u de erfenis. In dat geval dient degene die uw gift ontvangt echter schenkbelasting te betalen. Hut Accountants legt uit welke mogelijkheden u heeft ten aanzien van erfenis en schenking en welke regels daarbij van kracht zijn.
Nalatenschap als erfenis
Bij het ontbreken van een testament, wordt de erfenis verdeeld via de bepalingen van het wettelijk erfrecht. Uw nalatenschap gaat automatisch over op uw echtgenoot of geregistreerd partner, uw kinderen of op hun afstammelingen. Zijn die er niet dan komt de nalatenschap toe aan groepen die ‘minder nauw aan u verwant zijn’, zoals uw broers/zussen, grootouders, etc.
In uw testament kunt u echter zelf bij leven vaststellen wie uw erfgenamen zijn en hoe de erfenis precies verdeeld moet worden. U kunt dat zelf bepalen, al kunt u uw kinderen niet geheel onterven. Ieder kind heeft namelijk wettelijk recht op de helft van het geldelijke erfdeel dat hij/zij zou krijgen wanneer er geen testament zou zijn.
Erfbelasting bij erfenis
In alle voorgaande gevallen is erfbelasting verschuldigd. Des te verder de graad van verwantschap, des te hoger het erfbelastingtarief en des te lager de vrijstelling. De bepalingen voor de erfbelasting wijzigen vrijwel jaarlijks. U vindt de erfbelastingtarieven op de specifieke website van de Belastingdienst.
Schenken bij leven
Wanneer u uw nakomelingen wilt begunstigen, kunt u ook (een deel van) uw bezittingen schenken bij leven. Schenkt u onroerende goederen of aandelen, dan dient u dat wel te doen via het opstellen van een notariële akte. In zo’n akte kunt u ook voorwaarden stellen omtrent de schenking. U kunt bijvoorbeeld het doel afbakenen waar het geld voor moet worden gebruikt.
Een bijzondere manier van schenken is schenken op papier. Dit betekent feitelijk dat u nu al een schenking belooft, maar het geld of goed pas later daadwerkelijk overdraagt. U leent daarbij in feite van de ontvanger terug en moet hierover ook verplicht rente betalen.
Schenkbelasting bij schenking
Men mag jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. De hoogte van die vrijstelling is wederom afhankelijk van de graad van verwantschap. Boven de vrijstelling dient de ontvanger schenkbelasting te betalen. U vindt de schenkbelastingtarieven op de specifieke website van de Belastingdienst.
Door (jaarlijks) te schenken bij leven in plaats van een erfenis na te laten, is het vermogen op het moment van overlijden lager. Hierdoor kan erfbelasting worden bespaard. Via een schenking op papier kunt u zelfs gebruik maken van de vrijstelling van de schenkbelasting, zonder dat u geld of goed daadwerkelijk verstrekt.
Schenking wordt erfenis
Komt u binnen een half jaar na het doen van de schenking te overlijden, dan wordt de schenking alsnog als onderdeel van de erfenis beschouwd. De erfgenamen moet daarover dan alsnog erfbelasting afdragen.
Hut Accountants: bijzondere expertise t.a.v. successierecht
Nalatenschap als erfenis of schenking bij leven worden geregeld in het erfrecht en schenkingsrecht. De overkoepelende term daarbij is successierecht. Sommige van onze accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs hebben bijzondere expertise met successierecht. Dit heeft immers sterke raakvlakken met fiscale aspecten. En Hut Accountants waarborgt onder andere de fiscale belangen van al haar particuliere en zakelijke klanten. Daar waar diepgaandere expertise nodig is, verwijzen wij u door naar partners.
Neem gerust en vrijblijvend contact op met een van onze professionals n.a.v. dit of een ander onderwerp.