Let op! Per 1 januari 2024 btw-wijziging ten name van het BUA drempelbedrag

De btw die u als werkgever betaalt ten aanzien van uitgaven aan giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, is aftrekbaar voor zover deze onder het BUA drempelbedrag blijven. Wanneer werknemers (of relaties) een eigen bijdrage voor personeelsvoorzieningen of relatiegeschenken betaalden, dan waren deze opbrengsten exclusief btw tot dusverre aftrekbaar van de uitgaven. Per 1 januari 2024 is er echter sprake van een btw-wijziging ten aanzien van het BUA drempelbedrag.

Wat is het BUA drempelbedrag ook alweer?

Over uitgaven voor giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, betaalt u als werkgever dikwijls btw. Voor de aftrekbaarheid van deze persoonlijke of collectief gerichte uitgaven, denk aan een kerstpakket versus de investering in collectieve fitnessvoorzieningen, geldt een drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Dit noemt men het BUA drempelbedrag. BUA staat voor Besluit Uitsluiting Aftrek.

Zijn uw jaarlijkse uitgaven t.b.v. een individu lager dan € 227 (exclusief btw)? In dat geval mag u de btw over de uitgaven aftrekken.

De BUA in de praktijk

De BUA is van toepassing op het individu. Verstrekt u een medewerker in een bepaald boekjaar zowel een kerstpakket van € 50 als een jubileumgeschenk van € 150 (beiden exclusief btw), dan blijven de totale uitgaven onder de BUA-drempel van € 227 (exclusief btw). De btw is in dat geval dus aftrekbaar.

Wordt het totale personeel waaronder deze medewerker ook nog een bedrijfsuitje aangeboden voor een bedrag van € 300 exclusief btw per persoon? De kosten van dit uitje liggen boven de BUA-drempel waardoor de btw niet aftrekbaar is.

Betreft het uitgaven in personeelsvoorzieningen met een langere levensduur? In dat geval berekent u de uitgaven per medewerker per boekjaar aan de hand van een redelijke afschrijvingstermijn, gelijk aan de wijze van afschrijven binnen de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting.

Wat houdt de btw-wijziging ten aanzien van het BUA drempelbedrag per 1 januari 2024 in?

Het is mogelijk dat u van werknemers of relaties soms een eigen bijdrage in de personeelsvoorzieningen of relatiegeschenken ontvangt? Tot 1 januari 2024 is het nog mogelijk om deze eigen bijdrage (exclusief btw) af te trekken van de uitgaven. Daardoor wordt het BUA drempelbedrag minder snel overschreden.

Vanaf 1 januari 2024 mag u de eigen bijdrage echter niet meer aftrekken van de uitgaven.

Btw-hulp van Hut Accountants

De fiscale wetgeving omtrent btw, loonheffing, vpb en andere belastingsoorten kent vele regels en bijzonderheden. De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants zijn fiscaal specialisten bij uitstek, die u graag informeren en adviseren omtrent alle fiscale ontwikkelingen. Wij waarborgen uw fiscale belangen.