De Amerikaanse president Trump heeft al geruime tijd gedreigd met de invoering van (verhoogde) handelstarieven, wat tot dusverre tot veel speculatie leidde. Tot recent waren die tarieven echter alleen daadwerkelijk van kracht op Chinese producten. Inmiddels hebben zowel de VS als Europa importheffingen jegens elkaar ingevoerd. De handelsoorlog tussen Europa en de VS, wat merkt u daar dadelijk van als ondernemer? Hut Accountants legt het u uit.
Wat houdt de handelsoorlog van de VS in?
De VS is na het VK de op een na belangrijkste handelspartner van Nederland als het gaat om export buiten de EU. De door Trump ontketende handelsoorlog heeft nu geleid tot verhoogde importheffingen op Europese producten. Daardoor staat de hele Europese en dus ook de Nederlandse export onder druk en is er sprake van een risico op een escalerende handelsoorlog met negatieve gevolgen voor beide economieën. De Europese Commissie heeft berekend dat de nieuwe Amerikaanse heffingen Europese goederen ter waarde van 26 miljard euro treffen. De mogelijke exportschade voor Nederland zou ongeveer 1,2 miljard euro bedragen.
Welke bedrijven worden getroffen door deze handelsoorlog?
Tot dusverre worden vooral producten vervaardigd uit staal en aluminium door de hogere heffingen die de VS oplegt, geraakt. Daaronder schaart men ook auto’s en elektrische apparatuur. Hetzelfde geldt voor landbouwproducten en daaraan gerelateerde goederen zoals bepaalde kazen en wijnen, maar ook kleding en schoeisel.
In welke mate een bedrijf dat dergelijke producten exporteert door de importheffingen in de VS wordt getroffen, is mede afhankelijk van de mate waarin afnemers die zich in de VS bevinden over alternatieven beschikken. De importheffingen worden in beginsel meestal 1-op-1 doorberekend aan de uiteindelijke eindafnemer. Het is logisch dat deze dan op zoek gaat naar goedkopere alternatieven. Wellicht dat die er nu nog niet zijn maar de verhoging kan op termijn wel leiden tot de ontwikkeling van een eigen productieapparaat in VS.
Wat houdt de tegenreactie van Europa in?
Als tegenreactie heeft de Europese Unie inmiddels tevens importheffingen ingevoerd op specifieke producten afkomstig uit de Verenigde Staten. Met heffingen op producten zoals jeans, motorfietsen en Amerikaanse whisky, treffen deze maatregelen de export vanuit de VS naar Europa van deze typerende Amerikaanse producten hard. Maar juich niet te vroeg en let wel! Ook hier is het de Europese consument die in beginsel de rekening betaalt en als gevolg daarvan waarschijnlijk op zoek gaat naar niet Amerikaanse substituten.
Tot dusverre berekende de EU echter dat met het huidige importheffingenplan exact net zoveel extra belasting wordt geheven op de import van goederen uit de VS, als de VS over goederen uit Europa berekent.
Wat zijn de consequenties van de handelsoorlog?
Op korte termijn zijn de consequenties voor beide partijen nog relatief beperkt. Ten eerste omdat bijvoorbeeld typerende producten zoals jeans al lang niet meer door de bekende Amerikaanse merken in de VS worden vervaardigd. Bovendien is sprake van lokale voorraden die nog onder de oude tarieven werden geïm- en geëxporteerd. Die voorraden zijn naar verwachting voldoende voor 6 maanden. Des te langer de handelsoorlog met de VS echter duurt en des te meer heffingen er op ook andere goederen worden ingevoerd. Des te groter zullen de gevolgen voor zowel de Europese als de Amerikaanse economie zijn.
Hut Accountants houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen
Met name Nederlandse ondernemers die importeren en exporteren van en naar de VS krijgen met de importheffingen te maken. De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants hebben vele ondernemers in hun klantportfolio die tot die categorie behoren. Vanzelfsprekend volgen wij de ontwikkelingen hieromtrent op de voet voor u.
Tegelijkertijd raden we u aan om de VS als potentieel handelspartner van uw onderneming niet direct af te schrijven. In de loop der tijd zijn zelfs veel faciliteiten ontwikkeld in Nederland om de handel met de VS juist te bevorderen. Denk aan subsidies en hulp bij partnersearch. U leest er meer over op deze pagina van de Kamer van Koophandel.