Forfait zonnepaneelhouders ook voor hoger opwekvermogen

Als zonnepaneelhouder bent u producent en moet u in beginsel btw betalen over de stroom die u aan uw stroomleverancier ‘terug verkoopt’. In geval van particulieren geschiedt dit niet periodiek maar eenmalig in de vorm van een zogenaamd forfaitbedrag. Toepasbaarheid van dit forfait wordt nu uitgebreid naar een hoger opwekvermogen dan voorheen gold.

Tot welk opwekvermogen geldt het forfait voortaan?

Tot dusverre kon het forfait door particulieren enkel worden toegepast wanneer men een PV-installatie liet installeren met een maximaal vermogen van 10.000 Wattpiek. Voor de meeste particulieren volstond een dergelijke installatie tot dusverre qua omvang.

Onder andere door maatregelen waardoor huishoudens meer en meer ‘van het gas af gaan’, worden zij geconfronteerd met hogere stroomkosten. Vandaar dat de toepasbaarheid van het forfait is uitgebreid naar installaties met een maximaal vermogen tot wel 15.000 Wattpiek. Het forfait is voortaan ook van toepassing voor ondernemers die al btw-plichtig zijn en over zonnepanelen op of bij hun woning beschikken.

Bij installaties met meer vermogen dan 15.000 Wattpiek, moet de eigenaar van het PV-systeem de btw zelf berekenen en is het forfait niet van toepassing.

Hoe hoog is het forfait?

Er zijn aparte forfaittabellen tot 15.000 Wattpiek vermogen voor wel en niet geïntegreerde zonnepanelen. Geïntegreerde zonnepanelen zijn panelen die direct ín het dak geïntegreerd worden en die dus ook de functie van dakbedekking zelf vervullen.

Het btw-forfait verschilt per interval van 1000 Wattpiek opwekvermogen en per categorie (wel / niet geïntegreerd) zijn er dus 15 intervallen in totaal. Het forfait ten aanzien van geïntegreerde zonnepanelen is wat lager, aangezien die panelen een dubbelfunctie vervullen en niet alleen energie genereren. De actuele tabellen vindt u hier.

Particuliere zonnepaneelhouders die een PV-systeem binnen dit vermogensbereik aanschaffen tegen 0% btw, vallen automatisch onder de kleineondernemersregeling en hoeven geen btw-aangifte te doen.

Hut Accountants staat voor verduurzaming

Veel van onze klanten zijn ondernemers. Maar in alle gevallen zijn ze ook particulier. De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs weten daarom ook veel van fiscale maatregelen op het gebied van verduurzaming binnen huishoudens.

Wilt u weten wat het effect is van toepassing van het btw-forfait voor zonnepaneelhouders met een hoger opwekvermogen op uw specifieke situatie? Neem gerust contact op met één van de medewerkers van Hut Accountants.