Fiscale fietsregeling per 2020 vereenvoudigd

Geef uw werknemers de beschikking over een fiets van de zaak ten behoeve van hun woon-werkverkeer! Dat houdt uw werknemers gezond en is bovendien goed voor het milieu. Sinds 1 januari 2020 zijn de regels omtrent een ‘leasefiets’ van de zaak een stuk eenvoudiger geworden. Dit is wat u er als werkgever van moet weten.

Per 2020 kent de fiscale fietsregeling een forfaitaire bijtelling voor een leasefiets

Vanaf 2020 behandelt de belastingdienst een leasefiets die u als werkgever aan uw werknemer ter beschikking stelt, net als een leaseauto. Dat betekent dat men uit gaat van een zekere mate van privégebruik en dat is belast. De werknemer dient conform de nieuwe fiscale fietsregeling 7% belasting te betalen over de waarde van de fiets. Dit forfaitaire bedrag wordt bij het salaris opgeteld en er wordt door de werknemer dus belasting over betaald. Het registreren van privéritten met de fiets is daardoor niet meer nodig. De werkgever blijft eigenaar van de fiets.

Vraagt u een financiële bijdrage van uw werknemers voor de aanschaf van de fiets door u als werkgever, dan mag deze eigen bijdrage in mindering gebracht worden op het forfaitaire bedrag dat bij het loon dient te worden opgeteld. Ook ondernemers en dga’s kunnen van deze fiscale fietsregeling gebruik maken.

Hoe wordt de waarde van de fiets bepaald?

Als basis voor de bijtelling van 7% geldt in de fiscale fietsregeling de consumentenadviesprijs inclusief Btw van de fiets zoals die in Nederland door de fabrikant / importeur bekend is gemaakt. Ook elektrische fietsen en zogenaamde Speed Pedelecs worden in het kader van de fiscale fietsregeling 2020 als fiets beschouwd. Een speed pedelec is een zeer snelle elektrische fiets met een maximum snelheid van 45 km per uur. In juridisch opzicht wordt deze fiets als bromfiets gezien.

De Btw op de aanschafkosten van de fiets mogen tot een aanschafprijs van € 749 (inclusief btw) door de werkgever afgetrokken worden. Meer dan € 130 Btw is derhalve niet aftrekbaar.

Alternatieven voor een leasefiets

Wanneer werknemers voor eigen rekening een fiets aanschaffen die zij voor onder andere het woon-werkverkeer gebruiken, dan kunt u hen als werkgever een onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro per kilometer verstrekken. Dit is een compensatie voor de kosten van de werknemer voor assurantie, onderhoudskosten, goede sloten, etc. Werknemers die u in het kader van de fiscale fietsregeling van een leasefiets voorziet, kunt u logischerwijs geen vergoeding meer verstrekken.

Om uw werknemers te stimuleren om zelf een fiets aan te schaffen kunt u hen als werkgever ook een renteloze lening verstrekken waarmee zij de fiets zelf kunnen kopen. Daarnaast kunt u hen dan de kilometervergoeding uitbetalen.

Hut accountants adviseert u graag over deze nieuwe regeling

Hut Accountants beschikt onder andere over specialisten ten aanzien van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie. Daarnaast hebben wij veel affiniteit met personeel gerelateerde juridische zaken waaronder de fiscale fietsregeling. Neem direct contact met ons op wanneer u advies wilt bij deze regeling. Wij leggen u graag uit hoe u vanaf 2020 het beste met de ‘leasefiets’ om kunt gaan en staan u graag met raad en daad terzijde.