Soms extra btw-aftrek op woningdeel bij zonnepanelen

Niet alleen wanneer u op een bedrijfspand zonnepanelen plaatst kunt u de btw daarop terugvragen. Zelfs als particulier mag u de btw terugvorderen wanneer u zonnepanelen op uw woning plaatst. Dat komt omdat u de door middel van de zonnepanelen opgewekte energie deels terug levert aan uw energieleverancier. Vandaar dat u wanneer u als particulier investeert in zonnepanelen, u automatisch door de fiscus als ondernemer wordt gezien. Schaft u zonnepanelen op uw woning aan vanwege (gedeeltelijk) zakelijke doeleinden, dan kunt u ook de btw op een deel van de realisatie van de woning zelf terugvragen. Is er geen zakelijk belang dan kan dat laatste helaas niet.

Wanneer is ook de btw op woningdeel aftrekbaar?

Bouwt u een nieuwbouwhuis dan betaalt u daarover 21% btw. Gebruikt u vervolgens een deel van het woonhuis zakelijk, bijvoorbeeld omdat u een deel als kantoor in gebruik neemt, als werkruimte of een deel ervan verhuurt aan uw onderneming, dan heeft u ook recht op een extra deel Btw-teruggaaf t.a.v. de kosten van de (nieuwbouw)woning zelf. Het deel van het dak waarop uw zonnepanelen worden geplaatst, wordt dan voor de btw namelijk als zakelijk gezien omdat dit deel mede in de hoedanigheid van ondernemer is aangeschaft. De terugverdientijd t.a.v. de panelen kan door deze extra btw-teruggaaf aanzienlijk worden verkort.

Btw op (deel) woonhuis niet aftrekbaar wanneer u als particulier investeert in zonnepanelen

Omdat iedere particulier die zonnepanelen op zijn woonhuis plaatst vervolgens voor de btw als ondernemer wordt behandeld, bracht dit een nieuw vraagstuk aan de orde. Namelijk het vraagstuk of ook particulieren dan de btw op het deel van de woning waarop de zonnepanelen werden geplaatst, konden terugvorderen. Uit recente juridische uitspraken is naar voren gekomen dat dit niet mogelijk is. De rechter oordeelde namelijk dat de totale (nieuwbouw)woning inclusief het dakgedeelte niet in de hoedanigheid van ondernemer is aangeschaft. Is er m.a.w. geen sprake van gedeeltelijk zakelijk gebruik van de woning, dan wordt de woning inclusief het dak geheel beschouwd te zijn aangeschaft voor privédoeleinden. Dat men bij plaatsing van zonnepanelen vervolgens toch als ondernemer wordt aangemerkt en de btw op de panelen zelf kan terugvorderen, doet niet ter zake.

Lastige btw-kwesties: neemt contact op met Hut Accountants

De fiscalisten, accountants en salarisadministrateurs van Hut Accountants helpen u graag bij al uw fiscale vraagstukken, zowel in particulier als in zakelijk opzicht. Bent u van plan om een investering te doen in een (nieuwbouw)woning met zonnepanelen? En gebruikt u de woning voor een deel voor zakelijke doeleinden? Neem dan gerust contact met ons op. In sommige gevallen kunt u wellicht duizenden euro’s extra aan btw op een deel van de woonhuisrealisatie terugvorderen.