Eenmanszaak of BV als rechtspersoon? De voor- en nadelen op een rij

De keuze tussen een eenmanszaak of een BV als rechtspersoon hangt af van verschillende factoren waaronder de omvang van de onderneming, de mate van aansprakelijkheid die men wil dragen en de fiscale aspecten en administratieve lasten. Daarnaast spelen ook de toekomstplannen een rol, zoals de verwachte groei en de mogelijkheid om in de toekomst investeerders aan te trekken. Eenmanszaak of BV als rechtspersoon? Hut Accountants zet de voor- en nadelen van uw keuze voor u op een rij.

Wat zijn de verschillen tussen een eenmanszaak of BV als rechtspersoon?

Er zijn 5 belangrijke verschillen tussen een eenmanszaak en een BV:

  • Rechtspersoonlijkheid: Een eenmanszaak is geen rechtspersoon, wat betekent dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming. Een BV is wel een rechtspersoon, waardoor de aansprakelijkheid beperkt is tot het vermogen van de BV.
  • Belasting: Bij een eenmanszaak betaalt de eigenaar inkomstenbelasting over de winst van de onderneming. Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst, en de directeur-grootaandeelhouder (DGA) betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris en eventuele dividenden. De belastingtarieven per belastingsoort verschillen.
  • Administratie: Een eenmanszaak heeft over het algemeen minder administratieve verplichtingen dan een BV. Een BV is bijvoorbeeld verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
  • Kosten: De oprichting en het onderhoud van een BV zijn over het algemeen duurder dan bij een eenmanszaak. Zo zijn er bijvoorbeeld notariskosten verbonden aan de oprichting van een BV. Ook de jaarlijkse administratieve lasten zijn hoger.
  • Flexibiliteit: Een eenmanszaak is over het algemeen flexibeler en gemakkelijker op te zetten en te beëindigen dan een BV.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak of BV?

De voor- en nadelen van een eenmanszaak of BV hangen vanzelfsprekend sterk samen met de verschillen die er tussen beide zijn. In zijn algemeenheid geldt dat de eenmanszaak een flexibelere en goedkopere bedrijfsvorm is. Tot een bepaalde winstomvang biedt de eenmanszaak bovendien belastingvoordelen.

Gaat die winst omhoog. dan wordt een BV vaak fiscaal aantrekkelijker en kunt u zichzelf beter via een DGA-constructie verlonen. Meestal stijgen daarmee ook omzet en risico. En binnen de BV wordt u daartegen op persoonlijk gebied veel beter beschermd. Bovendien kunt u binnen de BV belastingvrij sparen en pensioen opbouwen.

Wanneer voor welke bedrijfsvorm kiezen?

Bij de keuze tussen een eenmanszaak en een BV spelen dus onder andere risico, investeerders, winstverwachting, sparen en administratieve lasten een rol. Een BV is vaak verstandiger bij veel risico, de (toekomstige wens) tot het aantrekken van investeerders en bij hogere winstverwachtingen. Binnen een BV kunt u gemakkelijker winst opsparen en pensioen opbouwen. Daarentegen is een eenmanszaak eenvoudiger en goedkoper op te zetten met minder administratieve rompslomp. Vaak is dat prima om mee te beginnen.

Hulp bij rechtsvormkeuze van Hut Accountants

De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants hebben vanzelfsprekend ook kennis van de fiscale, juridische en praktische consequenties bij de keuze van een bepaalde rechtsvorm. Neem gerust contact op met ons voor advies hieromtrent. De juiste rechtsvormkeuze, eenmanszaak of BV of wellicht iets anders, is dan zo gemaakt.