Btw-aangifte doen via oude ondernemersportaal vervalt in 2022

De belastingdienst is al een tijdje bezig om 1 centraal portaal voor ondernemers te realiseren. Dat portaal is Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier kan men terecht voor aangifte van alle soorten belastingen zoals omzetbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Maar bijvoorbeeld ook voor de aangifte verhuurderheffing wanneer men meer dan 50 huurwoningen onder de huurtoeslaggrens bezit. In het oude portaal van de belastingdienst kon men tot voor kort nog de volledige btw-aangifte indienen. De mogelijkheid om nieuwe btw-aangiftes te doen via het oude ondernemersportaal vervalt echter per 1 januari 2022.

Hoe kan men de btw-aangifte vanaf 2022 dan wel doen?

Voor het doen van btw-aangiften over 2022 en daarna zijn er 3 mogelijkheden. Men kan allereerst aangifte doen met eigen aangifte- of administratiesoftware (1) of deze door een financieel en fiscaal dienstverlener zoal Hut Accountants laten verzorgen (2). Wij dienen uw btw-aangifte dan in met onze aangifte- of administratiesoftware.

Wilt u uw btw-aangifte vanaf 2022 online blijven doen dan is er een 3e optie. U kunt hiervoor namelijk terecht op het nieuwe portaal van de belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier kan op diverse manieren ingelogd worden.

Te treffen voorbereidingen t.b.v. btw-aangifte 2022 e.v.

Om te voorkomen dat het indienen van uw btw-aangiften vanaf 2022 spaak loopt, is het raadzaam tijdig voorbereidingen te treffen. U kunt zelf al aangiftesoftware aanschaffen, een fiscaal dienstverlener in de arm nemen of overstappen naar het nieuwe portaal. Hou hierbij de volgende deadlines in de gaten:

  • Bij maandaangifte: uiterlijk de btw over januari 2022 indienen in februari.
  • Bij kwartaalaangifte: uiterlijk de btw over Q1 2022 indienen in april.
  • Bij jaaraangifte: uiterlijk de btw over heel 2022 indienen in januari 2023.

Er zijn situaties waarbij men zich niet kan aanmelden bij de Kamer van Koophandel maar men wel btw-plichtig is. Als gevolg van gebrek aan een KvK-nummer kunt u dan niet overstappen van het oude portaal naar het nieuwe portaal. In plaats daarvan kunt u de btw-aangifte vanaf 2022 dan wel in het oude portaal blijven doen wanneer u dit online wilt blijven doen.

Regel uw btw-aangifte via Hut Accountants

Wilt u zeker weten dat uw btw-aangifte altijd correct en tijdig wordt ingediend, betrek dan Hut Accountants als financieel en fiscaal specialist bij uw onderneming. Onze vakdeskundigen t.a.v. accountancy, belastingadvies en salarisadministratie zijn er om u financieel-administratief en fiscaal te ontzorgen. Wij zijn graag uw financieel-administratieve partner en adviseur, ook t.a.v. de btw-aangifte vanaf 2022.