Btw-aangifte 4e kwartaal 2021: let op diverse aandachtspunten

Uiterlijk 31 januari dient de btw-aangifte voor het 4e kwartaal 2021 te zijn ingediend bij de belastingdienst. Deze btw-aangifte wijkt af van eerdere aangiftes. Let op, want er is sprake van diverse aandachtspunten. Hut Accountants legt graag uit waarom.

Diverse aandachtspunten bij de btw-aangifte t.a.v. het 4e kwartaal 2021

Let op een aantal zaken om het btw-jaar 2021 correct af te sluiten.

Aandachtspunt 1: wees extra scherp op correcties

De btw-aangifte over het 4e kwartaal 2021 is net als elke ander laatste aangifte van het kalenderjaar hét moment om correcties door te voeren op eerdere aangiftes die dat jaar zijn gedaan.

Wellicht bent u bijvoorbeeld in een eerdere aangifte vergeten om een factuur mee te nemen. Gelukkig kunt u dat tot € 1.000 corrigeren in de btw-aangifte over het 4e kwartaal. Dient u grotere correcties door te voeren dan moet dat via een zogenaamde ‘suppletie aangifte’ geschieden.

Aandachtspunt 2: sluit het btw-jaar correct af

De btw-aangifte over het 4e kwartaal van een jaar, in dit geval 2021, heeft altijd iets meer om het lijf dan de andere aangiftes over een jaar. Het btw-jaar wordt met de laatste aangifte immers afgesloten. Een van de aspecten die dan spelen is het betalen van btw over het privégebruik van een zakelijke auto of het aftrekken van btw voor het zakelijk gebruik van een privéauto. Dit kan ook bij andere vormen van privégebruik van goederen en diensten een rol spelen.

Aandachtspunt 3: let op bij een geplande overstap naar de KOR

De KOR (kleineondernemersregeling) vermindert uw administratieve verplichtingen voor de btw. U hoeft geen btw-facturen meer te sturen aan uw klanten. Ook verminderen de kosten die men maakt voor hulp bij het doen van de administratie, waaronder het invullen van btw-aangiftes. Stapt u als ondernemer over op de KOR per 1 januari 2022, let er dan wel op dat u de btw-aangifte voor het 4e kwartaal 2021 nog doet. Ook al is het al 2022.

Vanaf 2022 een nieuwe manier van btw-aangifte

Tot 31 januari 2022 kunt u de btw-aangifte in het oude ondernemersportaal digitaal aangeven. Na deze datum is dit portaal niet meer beschikbaar en kan men alleen nog online aangifte doen via het nieuwe portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk”. Zorg daarom dat u tijdig overstapt.

Zoals elk kwartaal dient de btw-aangifte uiterlijk de laatste dag van de maand volgend op het van toepassing zijnde kwartaal te worden ingediend. Ook de betaling van eventuele btw dient dan door de fiscus te zijn ontvangen om een boete te voorkomen. In geval van bijzonder uitstel van betaling als gevolg van de coronacrisis, dient alleen het tijdig indienen van de btw-aangifte over het 4e kwartaal van 2021 voor de deadline te zijn geschied.

Let op! Doe ook aangifte wanneer u geen omzet hebt gerealiseerd of kosten hebt gemaakt.

Hulp nodig bij uw btw-aangifte?

Het correct indienen van de btw-aangifte is bij de specialisten op het gebied van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie van Hut Accountants in vertrouwde handen. Ook andere administratieve zaken kunt u met een gerust hart aan ons uitbesteden.

Wilt u meer weten over onze volledig ontzorgende financiële en fiscale dienstverlening? Neem gerust contact met ons op.