Blijft u elektrisch rijden als het belastingvoordeel vervalt?

Belastingvoordelen blijken een belangrijk motief te vormen ten aanzien van de keuze van zowel particuliere als zakelijke automobilisten om elektrisch te gaan of blijven rijden. Vanaf 2025 vervalt het belastingvoordeel voor elektrisch rijden.

Welk belastingvoordeel biedt elektrisch rijden nu?

  • Elektrische auto’s zijn duur in aanschaf. Vandaar dat de overheid deze investering onder particulieren stimuleert door financiële voordelen te bieden. Daardoor wordt de terugverdientijd verkort. Voor de particuliere automobilist vormt de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (MRB) de belangrijkste maatregel. Dit scheelt al gauw € 1.000 per jaar aan autokosten.
  • Voor de automobilist die kiest voor een voertuig van de zaak, bestaat het belangrijkste voordeel uit verlaging van de fiscale bijtelling. U betaalt daardoor minder voor een elektrische auto van ‘de baas’ of van uw onderneming. Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s bedraagt per 1 januari 2023 16%. Ook in 2024 zal dat zo zijn. Dit terwijl een brandstofvoertuig een bijtellingspercentage van 22% heeft.

Wat verandert er aan de belastingvoordelen vanaf 2025

Vanaf 2025 krijgt een elektrische automobilist 75% korting op de motorrijtuigenbelasting. Een jaar later komt de motorrijtuigenbelastingkorting geheel te vervallen. Doordat elektrische auto’s vaak tot wel 500 kg zwaarder zijn dan brandstofauto’s; en doordat het gewicht een belangrijke factor vormt in de MRB-klasse, kan het zijn dat u met een elektrische auto vanaf 2026 dus juist meer motorrijtuigenbelasting gaat betalen.

Ook de fiscale bijtellingsregeling voor zakelijke elektrische rijders verandert. In 2025 stijgt het bijtellingspercentage naar 17%. Vanaf 2025 wordt het percentage met 22% voor zowel elektrische als brandstof aangedreven auto’s gelijkgetrokken. Door de relatief hoge aanschafprijs van elektrische auto’s wordt ook de bijtelling fors hoger.

Uit onderzoek komt naar voren dat ongeveer de helft van zowel de particuliere als de zakelijke rijders vanaf 2026 overweegt om weer over te schakelen naar een brandstofauto. Dit wanneer de voorgenomen maatregelen omtrent bijtelling en motorrijtuigenbelasting niet veranderen.

Samen met Hut Accountants bepalen hoe interessant elektrisch rijden voor u is?

Bij Hut Accountants zijn we geen autospecialisten. Voor technische vragen kunt u niet bij ons terecht. Maar voor fiscale en economische vragen omtrent elektrisch rijden des te meer. Onze accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs kennen de financiële en fiscale voordelen die met elektrisch rijden samenhangen. Ook weten zij hoe deze criteria zich zullen ontwikkelen in de komende jaren. Zij ondersteunen u graag in het nemen van een investeringsbeslissing.