Bespaar als zzp’er op inkomstenbelasting door benutting van aftrekposten

Bijna driekwart van de zzp’ers die zelf hun aangifte inkomstenbelasting doen, kan op de belastingaanslag besparen door betere benutting van aftrekposten. Hut Accountants legt graag uit welke kansen er op dit vlak liggen.

Als zzp’er zelf de aangifte inkomstenbelasting doen. Let op dat goedkoop niet duurkoop wordt!

De meeste zzp’ers kennen een relatief eenvoudige boekhouding die ze daarom ook maar wat graag zelf doen. Veelal niet omdat ze boekhoudkundige taken zo leuk vinden, maar omdat een boekhouder inschakelen geld kost. En dat geld wil men begrijpelijkerwijs graag besparen. Ook de aangifte inkomstenbelasting wordt daarom vaak zelf gedaan, zeker door starters die hooguit pas 3 jaar ondernemen.

Helaas wordt daarbij wel eens wat over het hoofd gezien en dat is jammer. Want als zzp’er kan men heel wat op inkomstenbelasting besparen door betere benutting van aftrekposten.

Via benutting van welke aftrekposten kunt u vooral besparen?

Met het claimen van de starters- en de zelfstandigenaftrek gaat het meestal wel goed. Maar er zijn meer aftrekposten. En bijna driekwart van de starters die dit jaar zelf hun belastingaangifte doen, geeft aan dat men niet goed weet hoe al die aftrekposten werken. Met name de benutting van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de mogelijkheden tot aftrek van de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of het pensioen in eigen beheer, worden vaak over het hoofd gezien.

Inkomstenbelasting besparen door benutting van de KIA

U bent gewend om in geval van investeringen in middelen die u langdurig gebruikt, zoals een laptop, bureau of bureaustoel, hier periodiek op af te schrijven wanneer het investeringsbedrag groter is dan € 450. Daaronder mag u de kosten in één keer afschrijven van de winst.

Als de optelsom van al die investeringen van minimaal € 450 in 2024 echter tussen de € 2.801 en € 387.580 ligt, dan mag u de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen voor extra voordeel. U mag dan 28% van het totale investeringsbedrag nog eens aftrekken van uw winst. De KIA komt dus bóvenop de normale jaarlijkse afschrijvingskosten. Veel zzp’ers ontgaat deze mogelijkheid.

Als zzp’er de premie voor je AOV of pensioen benutten als aftrekpost

Zzp’ers die premie betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering laten niets aan het toeval over. Ze verzekeren zich daarmee tegen calamiteiten. Veel van dit soort ondernemers denkt ook aan de toekomst op lange termijn, door in eigen beheer een pensioenregeling te treffen voor later.

Wat veel van deze zzp’ers dan weer vergeten, is om deze premies tijdens de aangifte inkomstenbelasting af te trekken van hun belastbaar inkomen. Door dat wel te doen besparen zij op inkomstenbelasting door deze premies aan te merken als aftrekposten. Dit verlaagt het belastbaar inkomen.

Toch maar fiscaal advies van Hut Accountants inwinnen?

Vanzelfsprekend nemen de accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants graag de taak van het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting op zich. Dan weet u zeker dat u de mogelijke aftrekposten allemaal optimaal benut. Wij werken voor allerlei soorten ondernemers, van zzp’ers tot grootschalige familiebedrijven. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de aangifte zelf te blijven doen. De voorgaande adviezen krijgt u dan in elk geval gratis van ons.

Toch nieuwgierig geworden naar onze meerwaarde? Neem vrijblijvend contact op met Hut Accountants.