Belastingdienst geeft tips over vernieuwde kleineondernemersregeling

De Belastingdienst heeft tips gepubliceerd die ondernemers moeten helpen bij het bepalen of zij willen kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR), die per 1 januari 2020 verandert. Vanaf 1 januari 2020 kunnen in Nederland gevestigde ondernemers kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) wanneer zij niet meer dan 20 duizend euro omzet in een kalenderjaar hebben. Voorheen kwamen ondernemers in aanmerking voor de KOR wanneer zij minder dan 1883 euro aan BTW per jaar moesten afdragen.

De fiscus geeft vier tips om erachter te komen of de vernieuwde KOR interessant is voor een ondernemer:

  1. Check of u gebruik kunt maken van de regeling via een online tool van de Belastingdienst.
  2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij. Maak een inschatting of u de komende jaren btw moet betalen. Als u jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.
  3. Bekijk welke invloed deelname aan de KOR heeft op uw klanten. Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als u vooral particuliere klanten hebt, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat u dan geen btw in rekening hoeft te brengen.
  4. Schat uw financiële situatie over drie jaar in. Als u kiest voor de vernieuwde KOR doet u mee voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent dat u drie jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als u van plan bent de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

Om per 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe KOR dienen ondernemers dit vóór 20 november kenbaar te maken. Dat doen zij door het aanmeldformulier te printen en op te sturen naar de Belastingdienst.

Bron: Accountant.nl