Belangrijke financiële wijzigingen in 2023

Inflatie en onzekerheid zorgen ervoor dat menig huishouden kopzorgen heeft t.a.v. de financiële situatie het komende jaar. Hut Accountants zet daarom de meest belangrijkste financiële wijzigingen in 2023 voor u als particulier op een rij.

In 2023 diverse belangrijke financiële wijzigingen

Onder andere om het verlies aan koopkracht door inflatie te compenseren neemt de overheid in 2023 diverse maatregelen. Sommige maatregelen zijn gunstig maar in sommige gevallen gaat u juist wellicht meer betalen. Dit zijn de belangrijke financiële wijzigingen in 2023.

1. Stijging minimumloon, uitkeringen, pensioenen en toeslagen

Het minimumloon stijgt per 1 januari 2023 met 10 procent. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle uitkeringen waaronder WAO en WW. De meeste cao’s hebben tevens loonsverhogingen afgesproken waardoor ook werkenden veelal profiteren. Voor het eerst in jaren gaan bovendien veel pensioenen omhoog. Dit varieert per fonds van zo’n 6% tot wel 12%.

Heeft u daarnaast recht op bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag? Ook die worden verhoogd evenals de periodieke kinderbijslag.

2. Energiekosten zullen voor velen dalen

Afgezien van de mensen die nog een langdurig energiecontract uit het verleden hebben, werden velen reeds in de loop van 2022 geconfronteerd met fors stijgende energielasten. Doordat de overheid in 2023 een prijsplafond instelt van 1.200 M3 gas en 2.900 kWh stroom, zullen de energiekosten voor deze groep gaan dalen.

Het gunstige effect wordt wel wat afgevlakt doordat de btw op energie weer stijgt van 9 naar 21 procent en doordat de belastingvermindering per elektriciteitsaansluiting wat afneemt.

Voor kleine inkomens blijft het wel mogelijk om energietoeslag via de gemeente aan te vragen.

3. Stijging ziektekostenpremie

Wellicht heeft u al opgemerkt dat uw zorgpremie aanzienlijk is gestegen. Gemiddeld stijgt deze met € 10 per maand. De mogelijkheid van collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt bovendien.

4. Stijging van de meeste auto gerelateerde belastingen

De bpm (aanschafbelasting) op nieuwe auto’s gaat omhoog evenals de wegenbelasting. Wordt u al bellend of append gesnapt achter het stuur of voor een ander bestuurdersvergrijp, dan betaalt u in 2023 een fors hogere boete. Het bijtellingspercentage voor zakelijke rijders van een elektrische auto, blijft 16 procent, maar geldt in 2023 slechts tot een cataloguswaarde van € 30.000 i.p.v. € 35.000 (2022). Daarboven betaalt u 22 procent.

De accijnzen op brandstof blijven in 2023 gelijk terwijl de onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk stijgt van 19 naar 21 cent per kilometer.

5. Overige financiële wijzigingen in 2023

Zoals ieder jaar is het aantal financiële wijzigingen in 2023 aanzienlijk. Niet iedere wijziging is echter even relevant voor Nederlanders in het algemeen. In 2023 kunt u, afhankelijk van uw specifieke situatie, verder rekenen op:

  • Verhoging belastingvrije vermogensgrens tot € 57.000 per persoon;
  • Afschaffing van de jubelton: de belastingvrije, eenmalige schenking van ruim € 106.000 om (klein)kinderen te helpen een eigen woning te kopen;
  • Verhoging van de belastingvrije thuiswerkvergoeding met € 0,15 per thuiswerkdag.
  • Stijging belasting op frisdrank en alcoholvrij bier.

De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants staan zowel ondernemers als particulieren bij op financieel en fiscaal gebied. Ook hulp bij het bewaken van het huishoudbudget behoort tot onze dienstverlening.

Heeft u vragen over de consequenties van de belangrijke financiële wijzigingen in 2023? Stel ze gerust aan een van onze medewerkers.