Bedrijfsrouters gehackt in Nederland in verband met oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is actueel. Nederland maakt er in fysieke zin vooralsnog gelukkig geen deel van uit. Toch is het wel degelijk mogelijk dat uw onderneming in digitale zin al bij deze oorlogscrisis betrokken is. De MIVD (Nederlandse militaire inlichtingendienst) heeft namelijk vastgesteld dat de routers van diverse particulieren en kleinzakelijke ondernemingen in Nederland, door een Russische militaire hackgroep zijn overgenomen. Hut Accountants legt uit wat dat kan betekenen voor uw bedrijf en situatie.

Routers gehackt: wat houdt dat precies in?

Routers verbinden twee of meer computernetwerken, bijvoorbeeld het Wereldwijd Web met uw interne bedrijfsnetwerk. Net als computers zelf kunnen ook wifi-routers en kabelmodems worden gehackt. Dat houdt in dat de hacker de controle over het apparaat overneemt. Dikwijls heeft u dat zelf niet eens in de gaten.

Het hacken van een router kan door de aanmeldgegevens te achterhalen. Het is bekend dat onervaren ‘techneuten’ het standaard beheerderswachtwoord niet wijzigen. Hackers zijn echter op de hoogte van de standaardwachtwoorden voor de bekendste routers. Ook is het mogelijk te hacken door middel van het uitvoeren van meer technische, softwarematige acties. Malware die ongemerkt wordt geïnstalleerd door een emailbijlage te openen kan hier een voorbeeld van zijn.

Wat is het risico van gehackte routers?

Hackers hebben de volledige controle over de door hen gehackte routers. Dat betekent dat zij toegang hebben tot uw data en die van uw klanten. Het betekent ook dat zij uw interne netwerk plat kunnen leggen met alle bedrijfsmatige gevolgen van dien. In sommige situaties wordt er losgeld geëist door hackers.

In veel gevallen zoals bij de routers die in Nederland door de Russen zijn gehackt met het oog op de oorlog in Oekraïne, is er ook nog een groter doel. Uw router kan bijvoorbeeld worden toegevoegd aan een botnet. Deze botnets worden ingezet bij grootschalige cyberaanvallen. Het doelwit, bijvoorbeeld de website van een Nederlandse overheidsinstelling, wordt dan o.a. via uw router overspoeld met gegevens en wordt overbelast.

Zorg in elk geval voor een goede backup van uw systeem

Wat het doel van een hack ook is, het eerste aandachtspunt voor u is de continuïteit van uw (bedrijfs)activiteiten. Echter ook door problemen met uw hardware of door een interne menselijke fout kan de datavoorziening in gevaar komen.

Het is daarom van essentieel belang dat u van al uw belangrijke gegevens en bestanden periodiek een backup maakt. Daarnaast moet met regelmaat gecontroleerd worden of deze backupversie correct werkt. Preventief controleren is hierbij essentieel. Wacht niet met checken tot de calamiteit zich daadwerkelijk voordoet.

Nog een aantal tips op een rijtje om schade te voorkomen:

  • Maak regelmatig een back-up, als het mogelijk is ook van onlinedata
  • Gebruik tweestapsverificatie
  • Houd de besturingssystemen op uw pc of smartphone up to date
  • Gebruik geen USB-sticks
  • Gebruik sterkte wachtwoorden. Lang en zonder persoonlijke gegevens.
  • Let goed op voor u op links klikt in mails.

Raadpleeg goede beveiliging voor uw situatie uw ICT-partner.

Hut Accountants: meer dan alleen compliance

Onze medewerkers zijn geschoold en bedreven in de vakgebieden van accountancy, belastingadvies en salarisadministratie. In het kader van die vakgebieden helpen wij u de juistheid van uw administratieve huishouding te garanderen. Daarnaast beschikken wij over diverse medewerkers die een bovengemiddelde affiniteit hebben met IT-beveiliging en aspecten daarvan zoals gehackte routers. Daar waar wij noodzaak zien, kunnen we u doorverwijzen naar een van onze partnerbedrijven op het gebied van ICT.

Compliant, effectief, efficiënt en veilig ondernemen. Dat is wat Hut Accountants voor u en met u tracht te waarborgen.