Een bedrijfscrisis, iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken. Daarbij zijn veel ondernemers geneigd om te stellen dat de crisis van buitenaf komt. De werkelijke crisisoorzaak ligt echter vrijwel altijd intern. Hut Accountants legt uit wat daarmee wordt bedoeld.
Wat is een bedrijfscrisis?
Een bedrijfscrisis is een ernstige situatie waarin de normale bedrijfsvoering ernstig verstoord is, en waardoor de continuïteit van het bedrijf vervolgens in gevaar komt. Het is een periode van grote instabiliteit en onzekerheid, waarin het bedrijf cruciale beslissingen moet nemen om te kunnen overleven.
Een tijdelijke dip in de verkoopcijfers, bijvoorbeeld door een seizoensgebonden schommeling of een korte economische recessie, is geen bedrijfscrisis. Hoewel dit uitdagend kan zijn, bedreigt het niet direct de continuïteit van het bedrijf. Een bedrijfscrisis is diepgaander en bedreigt de levensvatbaarheid van het bedrijf op de langere termijn.
Voorbeelden van bedrijfscrisissen
De continuïteit van een bedrijf kan op diverse manieren in het geding komen. Denk allereerst bijvoorbeeld aan een personele crisis waarbij je er als ondernemer niet in slaagt om voldoende geschoold en gemotiveerd personeel aan te trekken en vast te houden. Ook kan een bedrijf in een financiële crisis terechtkomen. Zo’n economische crisis ontstaat als er te weinig financiële middelen zijn om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Vaak is dat het geval wanneer de verhouding tussen omzet en kosten verstoord raakt en de winstgevendheid in het geding komt. Wellicht wordt er zelfs verlies geleden.
Financiële problematiek ontstaat bij een crisis die niet kan worden afgewend vroeg of laat altijd. Een dreigend faillissement is dan het ultieme doemscenario.
Het verschil tussen de aanleiding en de oorzaak van een bedrijfscrisis
Een bedrijfscrisis heeft enerzijds een aanleiding en anderzijds een oorzaak. De aanleiding is inderdaad meestal van externe aard. Denk aan veranderende consumentenbehoeften waarop moet worden ingespeeld. Of bijvoorbeeld de komst van een nieuwe concurrent. En in 2020 en 2021 vormde natuurlijk de uitbraak van de covid-19-pandemie (corona) en de ondernemingsgerelateerde overheidsmaatregelen die daarop volgden, de aanleiding tot menig bedrijfscrisis.
Op dergelijke momenten staat de ware ondernemer echter op. Deze blijft dan niet hangen in het maar blijven beschuldigen van de externe omgeving. In plaats daarvan toont hij/zij zelfreflectie. De ware ondernemer erkent dat de oorzaak van de bedrijfscrisis was dat hij te weinig creativiteit toonde, niet voldoende innoveerde of te weinig heeft geluisterd naar de veranderende klantwensen. Dat moment van zelfreflectie leidt dikwijls tot de oplossing om de crisis alsnog af te wenden en maatregelen te nemen die het bedrijf duurzaam versterken.
Hut Accountants reflecteert met u mee
Ondernemen, dat doet u natuurlijk vooral zelf. Maar de accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants kunnen u wel helpen om zowel terug als vooruit te kijken. Om veranderingen aan de horizon waar te nemen en vroegtijdig bespreekbaar te maken. Of om verkeerde keuzes in het verleden helder te krijgen en er in het ‘nu’ van te leren. Op die manier kunt u een potentiële bedrijfscrisis vroegtijdig herkennen en overwinnen.
Wij helpen u graag met heldere financiële gegevens, analyses en bedrijfsmatige adviezen van onder andere zowel financiële, fiscale als juridische aard. De continuïteit van uw bedrijf is mede onze zorg.
Neem contact op met een van onze medewerkers wanneer u hierover eens vrijblijvend zou willen sparren.