5 fiscale eindejaar tips voor particulieren

Met het nieuwe fiscale kalenderjaar 2025 in zicht, staan er weer de nodige fiscale veranderingen op stapel t.o.v. 2024. Sommige regels worden gunstiger, andere versoberd of ze verdwijnen helemaal. Optimaal gebruik maken van de actuele fiscale regelgeving is niet verboden. Daarom deelt Hut Accountants 5 fiscale eindejaartips voor particulieren.

Waarom u sommige fiscale zaken als particulier nog voor eind 2024 zou moeten regelen

Ieder nieuw kalenderjaar, en dus ook per 1 januari 2025, treden er veranderingen op in de belastingwetgeving. Deze wijzigingen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde fiscale voordelen of aftrekposten minder gunstig worden of zelfs helemaal komen te vervallen. Om optimaal te profiteren van de huidige fiscale regels, is het verstandig om bepaalde zaken zoals investeringen of schenkingen nog in 2024 te regelen. Als fiscaal specialist helpen we u graag een eind op weg met deze 5 fiscale eindejaartips voor particulieren.

Eindejaartip 1: Tref nog snel een extra voorziening met het oog op uw toekomstig pensioen

De maximale aftrekbare bedragen voor onder andere lijfrentepremies zijn in 2023 aanzienlijk verhoogd. Daarmee kunt u een eventueel pensioengat in eigen beheer aanvullen. Heeft u het afgelopen decennium niet jaarlijks de volledige jaarruimte benut tot waar u uw pensioen belastingvrij mag aanvullen? In dat geval kunt u die ruimte alsnog benutten. Laat u het kalenderjaar verstrijken dan bent u 1 historisch jaar kwijt.

Eindejaartip 2: Kosten en giften in 2024 clusteren voor extra aftrek

Zorgkosten en giften aan goede doelen zijn onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting, mits ze boven een bepaalde drempel uitkomen. Doe daarom hogere zorg gerelateerde uitgaven in hetzelfde jaar zodat de drempel wordt behaald en spreidt ze niet uit over meerdere kalenderjaren. Hetzelfde kan gelden voor het verstrekken van giften aan goede doelen. Door deze uitgaven weloverwogen ‘te timen’ profiteert u optimaal in fiscale zin.

Eindejaartip 3: Profiteer fiscaal van ‘uw eigen verwennerij’, beleg duurzaam of schenk vermogen

Stel u bent vermogend en u overweegt om een roerende zaak voor persoonlijk doeleinde aan te schaffen zoals een auto of ander kostbaar vervoermiddel of waardevolle inboedel. Doet u dat nog voor het einde van het kalenderjaar dan verlaagt u daarmee uw geldbelegging in box 3. Die roerende zaken hoeft u immers niet aan te geven. Zo bespaart u als resultaat van ‘uw eigen verwennerij’ fiscaal gezien op vermogensbelasting.

Een andere wijze om het box 3-vermogen te verlagen en vermogensbelasting te besparen is door in groene beleggingen te investeren. Die leveren namelijk een extra vrijstelling op.

Tenslotte heeft u nog de mogelijkheid om uw vermogen te verlagen door te schenken aan uw (klein)kinderen. Blijft u binnen de jaarlijkse vrijstelling dan bespaart u ook nog eens 100% op schenkbelasting.

Eindejaartip 4: Houd de limieten t.a.v. de vermogenstoets voor toeslagen scherp in de gaten

De kosten t.a.v. huur en gezondheidszorgpremies zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Menig huishouden maakt daarom graag aanspraak op huur- en zorgtoeslag, zeker als uw inkomen laag is. Echter ook als uw vermogen te groot is kunt u uw recht op toeslagen kwijtraken. De toetsingsdatum hiervoor is 1 januari 2025. Beschikt u over een vermogen met een omvang rond het voor uw situatie geldende maximum, dan kan het zijn dat u door uw vermogen te verlagen voor het nieuwe kalenderjaar juist het recht op toeslagen in het nieuwe jaar creëert. Dat kan zelfs heel eenvoudig door bijvoorbeeld nog snel in 2024 extra af te lossen op uw hypotheek.

Eindejaartip 5: Vermijd het betalen van 7% belastingrente door tijdig te verzoeken om een voorlopige aanslag

Als particulier betaalt u inkomstenbelasting. Bent u in loondienst dan draagt uw werkgever loonheffing af die overeenkomt met uw belastingplicht m.b.t. dat inkomen. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting dan ligt dat al anders. Bovendien kan uw fiscale inkomen uit overige bronnen ook door allerlei andere zaken fluctueren waardoor u mogelijk uiteindelijk moet bijbetalen.

Over uw aanslag inkomstenbelasting over 2024 rekent de fiscus vanaf medio 2025 een rente van ongeveer 7%. Deze belastingrente kan worden voorkomen door tijdig een reële voorlopige aanslag aan te vragen.

Hut Accountants waarborgt uw fiscale particuliere belangen

De klanten van Hut Accountants zijn rechtspersonen, ondernemers, maar ook particulieren. Vanuit iedere afzonderlijke hoedanigheid behartigen onze accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs echter het belang van hun cliënt, wie of ‘wat’ die ook is. Met deze 5 fiscale eindejaartips voor particulieren helpen we u graag om optimaal te profiteren van regels omtrent fiscaliteit en van uw rechten als particulier op aftrekposten en toeslagen. Het woud van fiscale regels is zoals u wel merkt complex en veranderlijk. Vraag daarom een van onze medewerkers gerust om vrijblijvend advies.