4 financiële regelingen voor stimulering van zakelijk fietsen

Als werknemer een auto van de zaak heeft, dan is dat vandaag de dag heel gewoon. Maar werkgevers die het woon-werkverkeer van hun personeel snel, effectief en goedkoop willen verduurzamen, moeten ook eens serieus de fiets in overweging nemen. Zakelijk fietsen heeft diverse voordelen. Er zijn dan ook diverse financiële regelingen om dit onder werknemers te stimuleren. Hut Accountants vertelt u er graag meer over.

Zakelijk fietsen heeft diverse voordelen

De overheid wil via de werkgever weer meer mensen op de fiets naar het werk krijgen. Fietsen is immers gezond. Fietsende werknemers zijn dan ook minder vaak ziek, dat is bewezen. Fietsen is bovendien goed voor het milieu en het is nog een goedkope wijze van vervoer ook. Moderne technieken zoals elektrische aandrijving en de aanleg van snelfietspaden, zorgen er bovendien voor dat men nauwelijks extra reistijd kwijt is t.o.v. niet-duurzame alternatieven. En je staat ook nooit meer in de file.

Om aan de fietsmissie ‘kies de fiets’ met als doel om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen vorm te geven, zijn er t.b.v. het bevorderen van zakelijk fietsen 4 financiële regelingen.

Welke regelingen zijn er voor zakelijk fietsen?

Maak als werkgever gebruik van een van onderstaande 4 financiële regelingen om het fietsen door werknemers te bevorderen.

1. Stel een fiets van de zaak ter beschikking

Al werkgever kun je een fiets kopen of leasen, dan hoeft de werknemer er zelf geen aan te schaffen. Medewerkers mogen er zakelijk en privé onbeperkt op fietsen. Ze hoeven er niet eens verplicht mee naar het werk te komen. Dit gebruik leidt wel, net als bij een auto van de zaak, tot een bijtelling van 7% van de waarde van de fiets bij het salaris van de werknemer. Zo fietst deze omgerekend voor enkele euro’s per maand de wereld over.

2. Verstrek een bruto-netto vergoeding ter aankoop van een fiets

Als werkgever kun je de aankoop van een fiets door een medewerker vergoeden. Deze vergoeding mag worden verstrekt over het bruto inkomen. Dat is voordelig want daardoor betaalt men minder loonbelasting en is de fiets dus minimaal 33% goedkoper.

Ook de kosten voor assurantie en accessoires kunnen tot een maximum bedrag jaarlijks met het brutoloon worden verrekend.

3. Betaal onbelaste kilometervergoeding uit

In de wet staat nergens dat een werknemer recht heeft op reiskostenvergoeding. Betaalt u die nog niet, begin daar dan mee en stimuleer het fietsen onder uw medewerkers.

De standaard fiscaal onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer bedraagt 21 cent per kilometer, ongeacht het gehanteerde voertuig. Dit bedrag is echter gebaseerd op de kosten die samenhangen met het gebruik van openbaar vervoer of vervoer per auto. Vervoer per fiets is in de regel goedkoper, waardoor de reiskostenvergoeding extra voordeel biedt voor de werknemer. Schaft hij de fiets zelf aan dan betaalt die zich a.g.v. de onbelaste kilometervergoeding langzaam terug.

4. Bied een renteloze lening aan

Wil uw werknemer wel fietsen maar is de investering ineens hem of haar te groot? Verstrek gerust een renteloos geldbedrag waarmee de aankoop kan worden gefinancierd. Administratief kunt u vervolgens de verstrekking van de onbelaste reiskostenvergoeding zo inrichten, dat de lening met gesloten beurs vanzelf wordt afbetaald.

Let op! Bij een renteloze lening aan een werknemer voor andere doeleinden dan een (elektrische) fiets, geniet de medewerker rentevoordeel. Is het marktconforme rentepercentage op een lening 3% en berekent de werkgever geen rente? In dat geval moet over het rentevoordeel van 3% loonbelasting worden betaald. In geval van de aanschaf van een fiets geldt dat dus niet!

Maak fietsen echt praktisch aantrekkelijk

Door de voorgaande 4 financiële regelingen wordt de beschikbaarheid van een fiets gestimuleerd en worden de kosten van gebruik gecompenseerd. Maar om fietsen langdurig aantrekkelijk te houden voor uw werknemer, is het ook van belang dat u praktische voorzieningen treft. Denk aan omkleedruimtes en overdekte en afsluitbare fietsenstallingen.

Om elektrische fietsen optimaal te kunnen gebruiken zijn bovendien oplaadstations nodig. Wist u dat u ook daarvoor een tegemoetkoming kunt aanvragen, bijvoorbeeld in de vorm van EIA of MIA?

Zijn dergelijke additionele investeringen u te duur, oriënteer u dan eens op de mogelijkheden van samenwerking met andere ondernemers in de buurt, ter realisatie van collectieve voorzieningen.

Hut Accountants: samen gaan we voor duurzaamheid

Financiële impulsen zijn altijd prettig wanneer er geïnvesteerd moet worden. De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants weten exact welke mogelijkheden er zijn op financieel en fiscaal gebied om fietsen door werknemers aantrekkelijker te maken. Stel hen gerust uw vragen over de 4 genoemde regelingen.