0% btw voor zonnepanelen: consequenties in 2022 en 2023

Op het leveren en installeren van zonnepanelen wordt anno 2022, 21% btw in rekening gebracht. Als particulier kunt u die btw echter door middel van een aantal acties richting de belastingdienst terugvorderen. Om dat allemaal te vergemakkelijken gaat per 1 januari 2023 waarschijnlijk 0% btw gelden, mits de 1e kamer dit wetsvoorstel aanneemt. In verschillende situaties kan dit afwijkende consequenties hebben voor wanneer u momenteel met een investering in zonnepanelen bezig bent.

0% btw voor zonnepanelen: waarop precies?

Het btw-tarief van 0% op zonnepanelen geldt voor de levering (onderdelen) en voor de installatie (manuren) van een PV-systeem op of bij een woning of aanverwant gebouw zoals een garage of schuur. Ook vakantiehuizen komen in aanmerking.

Alle materialen en componenten die voor de aanleg noodzakelijk zijn vallen hieronder, inclusief meterkast-aanpassingen. (Bouwkundige) aanpassingen aan het dak ter versteviging die nodig zijn om de installatie mogelijk te maken, blijven onder het 21% btw-tarief vallen. Ook zonnepanelen die tegelijkertijd de functie van dakbedekking vervullen, vallen onder het hoge tarief.

Welke consequenties heeft 0% btw voor zonnepanelen voor mij?

De consequenties die de tariefverlaging van 21% naar 0% btw op zonnepanelen heeft, zijn afhankelijk van de situatie. Wij beschrijven de mogelijkheden:

U gaat pas in 2023 in zonnepanelen investeren

In dat geval betaalt u vanaf 1 januari 2023 geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen op of bij uw woning. Anders dan tot en met 2022 het geval is, hoeft u de btw ook niet meer terug te vorderen.

Omdat u met uw zonnepanelen energie levert aan de energiemaatschappij, bent u wel btw-ondernemer. Hebben uw zonnepanelen echter een vermogen van minder dan 10.000 Wattpiek en blijft uw jaaromzet uit teruglevering onder de € 1.800 – dit is voor verreweg de meeste particulieren overigens het geval – dan hoeft u zich niet aan te melden bij de fiscus. Ligt de teruglevering daarboven dan moet dat wel en kunt u vervolgens via de kleineondernemersregeling btw-vrijstelling krijgen.

Bent u ondernemer en worden er in 2023 zonnepanelen op of bij uw woning geplaatst, dan betaalt u ook 0% btw. De totale teruglevering is dan echter wel belast en dient u mee te nemen in uw reguliere btw-aangifte.

(Aanbetalings)factuur voor zonnepanelen in 2022, installatie volgt in 2023

Heeft u al in 2022 zonnepanelen besteld en ook al een (aanbetalings)factuur ontvangen in 2022, dan is die belast met 21% btw. Ook wanneer het systeem pas in 2023 wordt geïnstalleerd kunt u dan al in 2022 deze Btw terugvragen en een beroep doen op de kleineondernemersregeling (KOR), ongeacht de te realiseren terugleveringscapaciteit. (Deel)facturen die u ontvangt met een factuurdatum in 2023 zijn belast met 0% btw.

De factuurdatum en niet de installatiedatum is dus leidend voor welk btw-tarief van toepassing is. Ontvangt u pas een factuur na installatie, dan geldt dat de factuurdatum uiterlijk de 15e dag moet zijn van de maand na de levering en installatie van uw zonnepanelen.

Hut Accountants: betrokken bij duurzaamheid

Bij Hut Accountants dragen we initiatieven ten aanzien van duurzaamheid een warm hart toe. Wij zijn geen installatiebedrijf, maar dragen met onze kennis op onder andere het gebied van fiscaliteit en accountancy graag bij aan duurzaamheidsinitiatieven. Wilt u weten wat de consequenties van het 0% btw-tarief voor zonnepanelen in uw situatie zijn? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers.