Fouten voorkomen bij de btw-aangifte: 6 tips

Verricht u zelf de btw-aangifte? Dat gaat vast wel eens verkeerd. Ons accountantskantoor deelt graag haar ervaring met u, zodat u fouten kunt voorkomen. Wij geven u graag een aantal adviezen.

Fouten bij de btw-aangifte voorkomen

Fouten bij de btw-aangifte kunnen leiden tot boetes, naheffingen en onnodige financiële rompslomp. Daarom is het cruciaal om deze zorgvuldig en juist in te vullen. Gebruik daarbij onze 6 tips t.a.v. veelgemaakte vergissingen.

Tip 1: Wees consequent t.a.v. uw methode voor het opvoeren van btw-facturen

Normaliter gebruikt een onderneming het factuurstelsel bij de btw-aangifte. De factuurdatum is daarbij bepalend voor het tijdvak waarin de factuur valt t.b.v. de btw. Het is niet relevant of de factuur ook betaald of voldaan is. Hanteert men het kasstelsel, dan is de betaaldatum leidend. Beide methoden zijn toegestaan, maar het is van belang voor de fiscus dat uw btw-aangifte consequent gedaan wordt. Wissel dus niet telkens van systeem maar hanteer steeds dezelfde methodiek.

Tip 2: Neem de lopende maand niet mee in de aangifte

Btw-aangifte doet u achteraf, ergens op de eerste of hooguit op de laatste dag van de maand volgend op de aangifteperiode. Zeker wanneer u dit pas aan het einde van die maand geneigd bent te doen, is het daarom verleidelijk om ook facturen mee te nemen van de lopende boekmaand. Maak die fout echter niet!

Tip 3: Let extra op bij btw op facturen uit of naar het buitenland

Facturen ontvangen uit of sturen naar het buitenland, het zorgt in de praktijk voor veel btw-gerelateerde fouten. De btw-regels kunnen afwijken van de Nederlandse regels. Daarbij spelen diverse zaken als de aard van het betreffende land, het type klant en het soort product of dienst een rol. Onder andere t.a.v. de btw bij een aankoop in het buitenland gaat het veelvuldig mis. De inkoopfactuur wordt vaak ten onrechte door ondernemers genegeerd bij de btw-aangifte.

Tip 4: Claim geen btw-aftrek t.a.v. zakelijke etentjes, maar bewaar wel de nota

Btw op eten en drinken dat wordt genuttigd in een horecagelegenheid of verzorgd door een cateraar in uw onderneming, komt niet in aanmerking voor btw-aftrek. Maar de kosten zijn desondanks opvoerbaar in de boekhouding en reduceren de winst. U moet de nota van het restaurant dus weldegelijk in de boekhouding opvoeren en bewaren.

Tip 5: Wees op tijd!

Uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het aangiftetijdvak, meestal is dat een kwartaal, dient u de btw-aangifte in april, juli, oktober en januari zijn wat dat betreft heilige maanden voor de btw-aangifte. Toch lukt het menig ondernemer op de een of andere manier niet om in die maanden de aangifte ook daadwerkelijk in te dienen. En dat is jammer want u krijgt dan dikwijls direct een boete.

En ook als u niks hebt om aan te geven, moet u een btw-aangifte doen. Dit geldt zelfs als u een periode lang helemaal geen omzet of kosten hebt gemaakt.

Uw btw-aangifte perfect op orde bij Hut Accountants

Voor de accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants is iedere vorm van fiscale aangifte gesneden koek. Onze kennis en procedures zijn optimaal ingericht om een foutloze en optimale aangifte voor u te kunnen verzorgen. Gebruik voorgaande tips of besteed de btw-aangifte periodiek geheel aan ons uit.

En hadden we u niet 5 maar 6 tips beloofd? Dan heeft u er dus nog eentje te goed. Tip 6! Want wat wij in de praktijk veel zien is dat ondernemers veel geld mislopen doordat zij speciale regelingen van de Belastingdienst over het hoofd zien. En door toepassing van sommige regelingen zoals de KOR, hoeft men soms helemaal geen btw af te dragen.

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Ook fouten in uw btw-aangifte kunnen wij voor u herstellen.